Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în armata Poloniei: generali de top demisionează după un conflict cu ministrul Apărării

Libertatea.ro
Rajmund Andrzejczak

Şeful Statului Major General şi comandantul pentru operaţiuni ai armatei poloneze au demisionat din funcţie, informează AFP, care îi citează pe purtătorii de cuvânt ai celor doi oficiali polonezi.

Cei doi comandanţi nu au precizat motivele demisiilor lor, însă mass-media din Polonia menţionează un conflict cu ministrul apărării și titrează „Cutremur în armată!”.

"Generalul Rajmund Andrzejczak şi-a prezentat luni demisia din postul de şef al statului major", a declarat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt, colonelul Joanna Klejszmit. "Ca orice alt soldat, el are dreptul să demisioneze fără să-şi motiveze decizia", a adăugat ea.

Comandantul pentru operaţiuni, generalul Tomasz Piotrowski, a demisionat la rândul său din funcţie.

Potrivit mass-media din Polonia, cei doi ofiţeri, care ocupau aceste funcţii din 2018, au decis să demisioneze în urma unui îndelungat conflict cu ministrul polonez al apărării Mariuz Blaszczak şi se opuneau tentativelor de a implica armata în campania electorală.

Riscul unui bulgăre de zăpadă

Aceasta este cea mai mare criză din armata poloneză din ultimii ani.

După ce cei doi militari şi-au făcut publică decizia de a demisiona, opoziţia poloneză a cerut demisia ministrului apărării. Opoziția spune că dacă președintele țării nu-l demite pe ministrul Apărării, există un risc real ca și alți generali de top să demisioneze.

"E război în Ucraina, război în Orientul Mijlociu, iar armata poloneză se destramă. Acţiunile partidului Lege şi Justiţie (PiS, la putere) ne lasă fără apărare în cea mai mare criză", a declarat Krzystof Gawkowski, preşedintele grupului parlamentar Noua Stângă, pe platforma X (fosta Twitter).

Varşovia a fost unul dintre principalii furnizori de arme pentru Ucraina şi rămâne o ţară-cheie pentru transferul de arme şi de echipamente militare occidentale către Kiev.

Scandalul rachetei ruse care a căzut în Polonia

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat recent că armata a avut cunoştinţă despre o posibilă rachetă care în decembrie s-a îndreptat către spaţiul aerian al Poloniei, dar „un comandant neglijent” nu a informat pe nimeni despre acest incident, reacţia ministrului venind după ce mass-media poloneze au anunţat că un obiect descoperit într-o pădure din nordul Poloniei în aprilie este o rachetă rusească KH-55, relatează Reuters şi AFP.

Polonia este atentă la posibile pătrunderi accidentale de acest fel pe teritoriul său în contextul războiului din Ucraina vecină, mai ales după ce în noiembrie o rachetă antiaeriană a Ucrainei lansată în timpul unui raid rusesc a căzut în Polonia şi a ucis acolo două persoane.

Potrivit relatărilor presei poloneze din ultimele zile, în luna decembrie un obiect a fost detectat intrând în spaţiul aerian al Poloniei. Conform aceloraşi relatări, un biciclist a descoperit întâmplător în aprilie într-o pădure din nordul Poloniei, la circa 500 de kilometri de graniţa estică, un obiect misterios, iar analiza ulterioară a acestuia a relevat că este vorba despre o rachetă rusească aer-sol KH-55. În tot acest timp, guvernul polonez nu a spus nimic despre acest incident.

Ministrul polonez al apărării a declarat că a cerut atunci investigarea incidentului, constatând astfel că în cadrul Comandamentului Operaţional al Forţelor Armate au fost primite în acel moment din partea Ucrainei informaţii despre "un obiect aerian neidentificat" ce se îndrepta în direcţia Poloniei, dar respectivul comandament nu a luat măsurile corespunzătoare.

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki a asigurat că a aflat abia în luna aprilie despre acel obiect, după ce a fost descoperit într-o pădure din apropierea oraşului Bydgoszcz, o localitate care găzduieşte instituţii ale NATO, uzine de armament şi importante forţe militare poloneze.

Potrivit presei poloneze, racheta avea inscripţii cu caractere chirilice, dar nu era prevăzută cu exploziv, informaţie neconfirmată de guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.