Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în economia UE din cauza atacurilor din Marea Roșie / Impactul negativ se vede în prețurile la transport

usatoday.com
marea rosie yemen

Atacurile lansate de rebelii Houthi din Yemen asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie au dus la o scădere a traficului maritim cu 22% într-o lună. Ar putea avea un impact negativ asupra economiei UE, care se confruntă deja cu o inflație ridicată și cu riscul unei recesiuni, scrie Mediafax.

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul de creștere a prețurilor de consum și de încetinire a creșterii economice din cauza întreruperilor transportului maritim prin Marea Roșie, deși nu a simțit încă un impact economic, a declarat marți un înalt oficial UE.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care supervizează economia blocului celor 27 de națiuni, a declarat că traficul maritim prin Marea Roșie a scăzut cu 22% într-o lună, în fața atacurilor Houthis din Yemen, aliate cu Iranul, relatează Reuters.

Cu toate acestea, declinul se va accelera, deoarece companiile de transport maritim redirecționează navele în jurul continentului african, a spus el.

"Până în prezent, nu a existat un impact vizibil asupra prețurilor energiei și, mai general, un impact asupra prețurilor bunurilor. Dar vedem deja impactul asupra prețurilor la transport, care au crescut", a declarat Dombrovskis: "Cu siguranță, este un factor de risc. Impactul economic mai important asupra prețurilor de consum și a economiei UE în general va depinde foarte mult de durata acestei crize".

În cel mai recent răspuns internațional la atacurile Houthi, forțele americane și britanice au efectuat luni lovituri aeriene în opt locații diferite din Yemen, vizând un depozit subteran al Houthi.

Canalul Suez, situat la capătul nordic al Mării Roșii, transportă 12-15% din comerțul mondial de mărfuri și 25-30% din containerele de transport maritim. Pentru UE, 23% din totalul importurilor de bunuri au venit cu vaporul din Asia în 2022, marea majoritate a acestora călătorind prin canal.

Economia UE se află în pragul unei recesiuni ușoare, cu o inflație ridicată, iar întreruperile prelungite ale comerțului prin Marea Roșie ar putea împiedica băncile centrale să reducă ratele dobânzilor în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.