Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în JUSTIȚIE - 'Spovedania' unor ofițeri de poliție judiciară deschide o nouă cutie a Pandorei: Rolul Jandarmilor în dosarele DNA

paginaderusia.ro
arma nucleara

”Spovedania” unor ofiteri de politie judiciara panicati de inculparea unor colegi de-ai lor ii poate duce pe procurorii Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie pe o noua pista exploziva. Una care odata confirmata poate nu doar sa arunce in aer credibilitatea multor anchete, dar si sa conduca la ”picarea” unui nou lot spectaculos de dosare, sustine jurnalistul Catalin Tache in ziarul National.

Unii politisti judiciari ar fi recunoscut, pur si simplu, ca in multe dintre dosarele trimise in instanta nici macar ei nu mai erau cei care ”operau in hartii”, ci jandarmi al caror statut legal nu se cunoaste inca. Atata doar ca ”dadeau si ei o mana de ajutor” din cauza volumului urias de munca din perioada de glorie a ”binomului”, find ”imprumutati” cel mai probabil de la Serviciul Cercetare- Documentare sau, de ce nu, de la alte Directii ”prietene” din cadrul IGJR, pe vremea cand structura ajunsese sa fie etichetata drept ”bratul inarmat” al DNA. Jandarmi care intocmeau ”Opis” -ul cu care dosarele erau trimise in instanta, atunci cand era evoie de ”demonstratii de forta” si judecatorii trebuiau impresionati cu ”rechizitorii” insotite de carucioare pline de ”hartogaraie” si ”dovezile” adiacente audio-video. Astfel ca marea problema este insa ca toate aceste  dosare predate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ofiterilor de politie judiciara si de acestia la jandarmi pot deveni acum automat caduce, pentru incalcarea grosolana a procedurilor. Cu toate ca rolul jandarmilor respectivi era strict  pentru ca acestia sa ”bifeze” autenticitatea transcrierilor operate de ofiteri Serviciului Roman de Informatii, procurorii anticoruptie multumindu-se sa dea ordine verbale in acest sens, fara a-si asuma insa si vreo dispozitie scrisa in acest sens.

Dacian Cioloş confirmă zvonurile: Sora sa este angajată la un serviciu secret

Ceea ce ii si sperie cel mai mult de fapt pe ofiterii de politie judiciara detasati pe langa structurile ”de elita” ale DNA si nu numai, constienti acum ca modul total ilegal in care s-a lucrat in anchetele pe care se punea presiune se poate sparge acum in capul lor… Mai ales daca procurorii nu-si asuma ca ei sunt cei care i-au pus sa faca toata aceasta ”treaba murdara” precum intocmirea la dictare a ”Opis”-urilor atasate marilor dosare trimise in instanta…

Pe scurt, fara ”floricelele” juridice care urmeaza sa fie stabilite de catre Sectia de investigare a magistratilor, modalitatea de lucru folosita de unii procurori anticoruptie, dar si la alte Sectii de Parchet era pe cat de simpla si pragmatica, pe atat de draconica. Astfel, atunci cand nu exista convingerea  suta la suta ca s-a reusit sa se puna un dosar pentru care exista un interes aparte pe un culoar favorabil in instanta de judecata se mergea pe varianta ”ametirii” judecatorilor.

Ministrul Tudorel Toader revine cu o precizare crucială: Şi procurorii pot profita de ordonanţa privind completurile de 5 de la ÎCCJ

Care se trezeau, cel putin in ceeea ce priveste cererile de arestare sau de mentinere a ”cazarii” la ”Beciul Domnesc” cu zeci si zeci de dosare cu ”probele” chipurile obtinute in urma ”sprijinului logistic” asigurat de SRI. Cum insa bietilor judecatori le-ar fi fost practic imposibil sa parcurga atatea mii si chiar zeci de mii de pagini cu transcrieri, mai ales ca procurorii aveau ”prostul obicei” sa le puna special la dispozitie doar in ultima clipa si uneori chiar inainte de intrarea in sala de judecata, ”cutuma” impusa prevedea  ca judecatorii sa fie ajutati cu un ”Opis” al celor mai importante ”dovezi”. Adica  o foaie separata in care se scria, de exemplu, ca fraza cutare ”poate fi gasita la pagina 542 din volumul al noualea al dosarului si pe suport audio pe CD-ul numarul 48, intre minutele 21 si 24”… Iar judecatorii  le ”inghiteau” de multe ori cu buna stiinta, constienti ca altfel si-ar pune in cap ”binomul”, verificarea la sange a acestor ”Opis”-uri putand dura uneori si saptamani de zile… Asta pe cand presiunea mediatica era una halucinanta si minutios intretinuta…

De asemenea, realizarea ”opis”-urilor cu care erau imbroboditi judecatorii era lasata pentru ultima clipa, astfel ca multe dintre ele au fost facute in sediile Parchetelor chiar ca ”noaptea, ca hotii”, cand mai erau doar cateva ore pana la prezentarea dosarului in fata instantei. Si cand, dupa cum incearca acum sa-si spele pacatele unii politisti judiciari, procurorii le spuneau sa faca aceste ”Opis”-uri, dictandu-le punctele mai importante. Insa cum politistii se vaitau la randul lor ca nu mai au timpul necesar sa verifice, li se sugera ”sa ia niste jandarmi si sa scrie aia ce v-am zis voua”…

Fara ca lipsa de timp invocata sa fie insa adevarata cauza a acestor ”delegari la delegari” a atributiilor, ci faptul ca procurorii primeau cel mai probabil la randul lor ”Opis”-urile care trebuiau transcrise din partea oamenilor  de legatura ai generalului Dumitru Dumbrava. Numai ca uite ca de-abia acum teama de inculpare, dupa precedentul deja existent la ”unitatea de elita” a lui ”Zdreanta” si ”Lucica” de la Ploiesti  ii face pe politistii judiciari sa faca dezvaluiri socante, deschizand o noua ”cutie a Pandorei” care va zdruncina ”justitia paralela” din ultimii ani. Mai ales ca este atat de simplu de verificat cine a intocmit de fapt ”Opis”-urile care ar fi trebuit in mod normal pastrate la dosarele care au dus deja la condamnari spectaculoase ale altor nume grele!”, scrie Catalin Tache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.