Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în Londra: Arhitectul Brexitului A DEMISIONAT din echipa lui Boris Johnson, alături de un alt important consilier

mirror.co.uk
Dominic Cummings

Dominic Cummings, foarte influentul şi controversatul arhitect al campaniei pentru Brexit, şi-a părăsit postul de consilier special al premierului britanic Boris Johnson, a declarat vineri seară o sursă guvernamentală, relatează AFP.

Consilierul ar fi trebuit să plece din funcţie înainte de sfârşitul anului, dar el a părăsit de vineri seară reşedinţa din Downing Street, o sursă guvernamentală confirmând că el nu va mai fi oficial angajat de la "jumătatea lui decembrie", scrie agerpres.ro.

Citește și: Situație dificilă pentru fostul deputat PSD Cristian Rizea: Igor Dodon i-a respins cerere de azil politic

Plecarea sa urmează după cea a directorului de comunicare din 10 Downing Street şi aliatul său Lee Cain, miercuri, victimă a luptei pentru putere în cadrul guvernului.

Amândoi făceau parte din aripa dură a adepţilor Brexit, gata să iasă din UE fără un acord cu Bruxellesul. Plecarea lor intervine în linia dreaptă a negocierilor între Londra şi Bruxelles pentru a se încerca încheierea unui acord privind viitoarele relaţii comerciale după 31 decembrie.

Citește și: Cercetătorii au descoperit o nouă genă „ascunsă” în SARS-CoV-2! Ce arată, mai exact, descoperirea

Dominic Cummings şi-a făcut numeroşi duşmani, inclusiv în tabăra conservatoare, după nominalizarea sa odată cu venirea la putere a lui Boris Johnson, în iulie 2019. El a jucat un rol important în victoria sa în alegerile anticipate din decembrie, câştigate detaşat de conservatori.

Influenţa considerabilă pe care a avut-o pe lângă premier, abordarea sa combativă şi dorinţa de a controla totul, potrivit presei, a dus la un climat de tensiune permanentă în cadrul executivului şi al conservatorilor.

Citește și: Solicitare către MApN! Se cere degradarea generalului Gabriel Oprea și retragerea decorațiilor acordate

La cuţite cu personalul administrativ, din cauza dorinţei sale de a reforma funcţia publică, el este suspectat că a fost la originea unei serii de concedieri a asistenţilor ministeriali, acuzaţi că nu apără cu destulă vigoare cauza Brexitului.

"Consilierii vin şi pleacă", a comentat vineri dimineaţă ministrul transporturilor, Grant Shapps, pe Sky News. "Ne va lipsi, dar evoluăm spre o fază diferită", Brexitul şi efectuarea de teste masive în timpul pandemiei, la care Cummings a contribuit, ajungând la final.

Citește și: Situație dificilă pentru fostul deputat PSD Cristian Rizea: Igor Dodon i-a respins cerere de azil politic

"În toate guvernele, sunt necesari oameni care zguduie lucrurile şi propun idei, asta a fost şi el", a adăugat el.

Dominic Cummings şi Lee Cain colaborează de mult timp, fiind în echipa care a promovat retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dominic Cummings a avut un loc foarte important în elaborarea politicilor Guvernului Boris Johnson, inclusiv în victoria electorală de la sfârşitul anului 2019.

Citește și: Cercetătorii au descoperit o nouă genă „ascunsă” în SARS-CoV-2! Ce arată, mai exact, descoperirea

Potrivit unor surse politice de la Londra, demisiile sunt rezultatul tensiunilor dintre grupurile diferite de consilieri de la Downing Street.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.