Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în lumea catolică: Papa Ioan Paul al II-lea a avut o legătură cu o poloneză măritată

papa ioan paul

Sute de scrisori găsite de jurnalişti de la BBC în Biblioteca Naţională a Poloniei dezvăluie o intensă relaţie de prietenie, care a durat peste 30 de ani, între Papa Ioan-Paul al II-lea şi Anna-Teresa Tymieniecka, o femeie căsătorită de origine poloneză."Corespondenţa reprezintă o descoperire extraordinară din viaţa privată a unuia dintre cei mai celebri oameni din istorie", afirmă Edward Stourton, jurnalistul de la BBC care a studiat scrisorile şi care va vorbi pe larg despre documente în cadrul emisiunii pe care o moderează la BBC, Panorama.

Potrivit ziarului Le Figaro, peste 350 scrisori trimise de Ioan Paul al II-lea specialistei în filosofie de origine poloneză Anna-Teresa Tymieniecka au fost descoperite în Biblioteca Naţională din Polonia. Corespondenţa a fost depusă de Anna-Teresa Tymieniecka în anul 2008.

Citește și: Asta e DEZVĂLUIREA anului în tenis: Ce s-a aflat despre Serena Williams și Maria Șarapova

"Dragă mea Teresa, am primit ultimile tale trei scrisori. Îmi scriai că eşti tulburată, sfâşiată, dar nu am putut să găsesc nici un răspuns la aceste cuvinte", scria cel ce avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea într-o scrisoare din 1976, în care o descria pe destinatara Anna-Teresa Tymieniecka drept "un dar de la Dumnezeu".

"Erau mai degrabă prieteni şi mai puţin amanţi", a precizat Edward Stourton , arătând că nu există în aceste scrisori nici o probă de încălcare a obligaţiei de castitate de către fostul Suveran pontif.

Citește și: Savanții anunță că omenirea va obține nemurirea până în 2050

Corespondenţa arată "o luptă pentru a păstra ceea ce era cu certitudine o relaţie foarte intensă", a dedus Edward Stourton, jurnalistul de la BBC.

Prima scrisoare datează din anul 1973, anul întâlnirii dintre Anna-Teresa Tymieniecka şi Papa Paul al II-lea.

Prietenia dintre cei doi a început în 1973, atunci când Tymieniecka l-a contactat pe cardinalul Karol Wojtyla, pe vremea aceea arhiepiscop de Cracovia, pentru a discuta o carte de filosofie pe care acesta o scrisese. În urma acestei discuţii, Anna-Teresa Tymieniecka a călătorit din Statele Unite până în Polonia pentru a discuta cu arhiepiscopul. La puţin timp după, cei doi au început să corespondeze, scrisorile revelând un ton mai degrabă formal la început al cardinalului, pentru ca, în timp, prietenia dintre cei doi să devină mai intimă, relatează BBC. Cei doi au lucrat împreună la o versiune adăugită a cărţii lui Paul al II-lea, "The Acting Person".

Citește și: Papa vorbește de o metodă inedită de vindecare

În 1974, Karol Wojtyla îi mărturisea prietenei sale că reciteşte scrisorile ei, pentru că i se par "pline de substanţă şi adânc personale". Odată cu scrisorile, au fost dezvăluite publicului şi fotografii care îl înfăţişează pe Papa Ioan Paul al II-lea destins, în ipostaze lipsite de sobrietatea caracteristică funcţiei înalte pe care o deţinea. Anna-Teresa Tymieniecka l-a invitat în vacanţe în regiuni rurale şi la schi, l-a însoţit chiar şi într-o excursie de grup - după cum demonstrează seria de fotografii. În unele fotografii, Anna -Terasa Tymieniecka era surprinsă în timpul vizitelor făcute lui Paul al II-lea la Vatican.

"Iată o figură emblematică a vieţii publice din secolul al XX-lea, capul Bisericii Catolice, într-o relaţie intensă cu o femeie atrăgătoare", a remarcat Eamon Duffy, profesor de Istoria Creştinismului la Universitatea Cambridge, scrie mediafax.ro

Citește și: A paralizat când a văzut, pe Facebook, că soțul ei s-a căsătorit cu alta: Ce a pățit bărbatul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.