Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în piața imobiliară: se schimbă polii de putere. Regiunea București-Ilfov pierde serios din turație

piata imobiliara

Piaţa rezidenţială din România a trecut de borna de 73.000 de locuinţe finalizate în 2022 la nivel naţional. Totuși, în Bucureşti și Ilfov, a fost al doilea an de scădere, anunță Ziarul Financiar. Aceste cifre arată o tendință de schimbare a polilor, cu alte orașe mari care au crescut, în timp ce regiunea București-Ilfov rămâne în urmă, informează Mediafax.

Piaţa rezidenţială din România a înregistrat un nou record în 2022 în ceea ce priveşte numărul de locuinţe livrate într-un an, depăşind pragul de 73.000 de noi case şi apartamente finalizate, potrivit celor mai recente date publicate pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică, unde aceste statistici sunt finalizate la mijlocul anului pentru anul anterior.

Faţă de anul precedent, creşterea este de 2%, anul 2022 încheindu-se cu un stoc de 73.338 de locuinţe noi, adică mai multe cu 1.933 faţă de anul precedent. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private.

De ce a scăzut Bucureștiul

La nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov este o scădere de 3%, până la 21.328 de locuinţe, în condiţiile în care, în 2021, această regiune era în creştere. Corelat cu evoluţia vânzărilor de locuinţe înregistrate pe site-ul ANCPI, ce se remarcă este că în fiecare lună de la începutul anului 2023, numărul de tranzacţii încheiate a fost mai mic faţă de aceeaşi lună a anului precedent, lucru valabil atât la nivel naţional, cât şi doar pentru Bucureşti.

Scăderea, pentru doi ani la rând a regiunii București-Ilfov, este pusă de specialiști mai mult pe seama blocajelor administrative și nu neapărat pe o scădere economică a zonei. Prețul terenurilor și al locuințelor nu diferă foarte mult în București-Ilfov față de Cluj sau alte orașe mari, care dezvoltă zona rezidențială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.