Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR în spionajul din Rusia: S-au furat zeci de echipamente SECRETE de pe 'avionul Judecăţii de Apoi'

Un jaf neobişnuit s-a produs pe un aeroport militar din regiunea Rostov din sudul Rusiei, caz care a alertat serviciile de securitate, fiind vorba de o intrare prin efracţie la bordul unui aparat de zbor Iliuşin Il-80, avion de comandă strategică în timp de război nuclear, numit şi "avion al Judecăţii de Apoi", relatează RIA Novosti, TASS şi Eho Moskvî.

Avionul se afla pe aeroportul din Taganrog pentru lucrări planificate de modernizare. Persoane necunoscute au rupt sigiliul şi au deschis trapa din spatele avionului, sustrăgând 39 de echipamente. Nu se precizează ce fel de echipamente au fost sustrase, dar unii dintre experţii ruşi, citaţi de portalul Gazeta.ru, consideră că printre acestea s-ar putea să figureze dispozitive de transmisie şi recepţie radio, echipamente pentru clasificarea informaţiilor vocale şi dispozitive de criptare, scrie agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis s-a autodenunțat - OPINIE

Vara trecută avionul fusese transmis Complexului tehnico-ştiinţific din Taganrog pentru lucrări de modernizare. Comandamentul Forţelor Aerospaţiale ruse spera că acesta va reveni în serviciu în 2021-2022.

Iliusin Il-80, proiectat pe baza aparatului Iliusin II-86, este destinat Comandamentului aerian de comandă strategică în cazul unui război nuclear, având la bord o paletă largă de echipamente radioelectronice.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD și acesta este obiectivul nostru’

Armata rusă dispune în total de patru astfel de avioane de comandă.

Despre furtul echipamentelor s-a aflat după ce şeful serviciului de securitate aeriană al întreprinderii "Beriev", însărcinată cu lucrările de modernizare a aparatului, a sesizat poliţia la 4 decembrie, afirmând că au fost descoperite urme de spargere a aparatului.

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Premierul îl va alege președintele României din propunerile făcute de PNL. Am o poziție extrem de importantă în PNL’

Anchetatorii care cercetează cazul au descoperit o serie de urme, conform presei ruse, care avansează mai multe ipoteze despre cine ar putea fi autorii jafului: de la hoţii de metale până la furt în scop de spionaj, cu implicarea angajaţilor întreprinderii.

Experţii, citaţi de Gazeta.ru, se întreabă cu privire la măsurile de securitate în cazul acestui obiectiv, din moment ce "hoţii" au reuşit să pătrundă atât de uşor înăuntrul postului de comandă aerian al Forţelor armate ruse.

Citește și: Date de ultimă oră! PMP rămâne sub pragul electoral .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.