Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR MONDIAL FBI a declasificat un document despre implicarea guvernului saudit în atentatele din 11 septembrie 2001

11 septembrie

Biroul Federal de Investigaţii al SUA a declasificat, sâmbătă noapte, în urma presiunilor făcute de rudele victimelor, un document care face parte din ancheta sa privind posibila implicare a guvernului saudit în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

DOCUMENTUL poate fi citit AICI

Documentul, care datează din 2016, descrie contactele pe care teroriştii le-au avut cu persoane saudite din Statele Unite, dar nu oferă dovezi clare ale unei posibile implicări a guvernului din Arabia Saudită în planul atentatului asupra ţării, potrivit rtve.es.

Raportul de 16 pagini, cu mai multe secţiuni cenzurate, a fost declasificat ca parte a unui ordin semnat de preşedintele american, Joe Biden, de a fi publicate documente ţinute secret până acum referitoare la investigaţia finalizată de FBI legat de atacurile din urmă cu două decenii, scrie news.ro.

Acea anchetă s-a centrat pe presupusul sprijin logistic care ar fi putut fi oferit teroriştilor de un angajat al consulatului saudit din Los Angeles, Fahad al Thumairy, şi de un bănuit spion al regatului arab din acelaşi oraş, Omar al Bayumi.

Documentul desecretizat asigură că Al Bayumi a oferit „asistenţă de călătorie, cazare şi finanţare” pentru doi dintre teroriştii implicaţi în atentate, Nawaf al Hazmi şi Khalid al Mihdhar.

Alte rapoarte declasificate în ultimii ani au detaliat deja aceste contacte şi asistenţa lui Al Bayumi, care, după atentate, a fost reţinut în Marea Britanie şi a fost unul dintre protagoniştii investigaţiei oficiale condusă de o comisie a Congresului.

Acea comisie nu a găsit dovezi oficiale că guvernul saudit a fost implicat în finanţarea grupării al-Qaeda sau a atentatelor şi semnul de întrebare de atunci a fost cât ştia Riadul despre activităţile unora dintre cetăţenii săi, precum Al Bayumi.

Presupusul spion saudit a avut legături cu Al Thumairy, care, la acea vreme, era diplomat în consulatul saudit şi avusese convorbiri cu cel puţin doi dintre cei care au fost închişi ulterior la Guantánamo.

Al Bayumi, care era oficial student, a avut legătură şi cu Osama Bassnan, cetăţean saudit a cărui legătură cu atacurile din 11 septembrie fusese dezvăluită şi care vorbea „cu entuziasm” despre liderul al-Qaeda, Osama bin Laden.

Asociaţia rudelor victimelor 9/11 United a salutat publicarea documentului şi îl consideră o dovadă în plus privind legăturile probabile ale Riadului cu atentatele.

În luna august, sute de supravieţuitori şi rude ale victimelor atentatelor i-au cerut lui Biden să nu participe la ceremoniile de comemorare dacă guvernul său nu va publica noi părţi de arhivă despre presupusul rol al Arabiei Saudite în evenimente.

Săptămâna trecută, preşedintele a ordonat Departamentului de Justiţie să declasifice noi documente în următoarele şase luni, fapt care a convins familiile, care au acceptat ca preşedintele să asiste la comemorarea de sâmbătă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.