Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur puternic de 6,3 grade în Coreea de Nord: Seismul s-a produs din cauza unui test nuclear

kim jong un

UPDATE

Guvernul japonez confirmă că Phenianul a efectuat duminică al şaselea său test nuclear, a anunţat ministrul de externe japonez Taro Kono, citat de Reuters, AFP şi dpa. De asemenea, şeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear. Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. La mai puţin de zece minute, USGS a semnalat în acelaşi loc o nouă mişcare telurică, cu o magnitudine de 4,6.

UPDATE

Premierul japonez Shinzo Abe a estimat că un al şaselea test nuclear nord-coreean, dacă este confirmat, ar fi 'absolut inacceptabil', transmit agenţiile Kyodo şi AFP. ''Dacă a fost efectuat un test nuclear, este absolut inacceptabil. Trebuie să protestăm cu fermitate'', a declarat Shinzo Abe, după o ce Institutul american de geofizică (USGS) a semnalat duminică o explozie cu magnitudinea 6,3 în Coreea de Nord.

Guvernul japonez a convocat duminică o reuniune a Consiliului de securitate naţională pentru a analiza răspunsul la un eventual nou test nuclear efectuat de Phenian. USGS a înregistrat o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă "explozie" într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Coreea de Nord este posibil să fi efectuat un test nuclear, transmit agenţiile internaţionale de presă, citând preşedinţia de la Seul. Institutul american de geofizică (USGS) a anunţat că duminică s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea 5,1 la 55 de kilometri nord-vest de Kimchaek.

Citeşte şi: Dezvăluiri incendiare dintr-un dosar de spionaj: Un preşedinte, IMPLICAT în cazul Laurei Codruţa Kovesi (presă)

Coreea de Nord este posibil să fi efectuat duminică al şaselea test nuclear, a anunţat armata sud-coreeană, la câteva ore după ce Phenianul a făcut cunoscut că a dezvoltat o bombă cu hidrogen, transmite AFP. "Un cutremur provocat cu magnitudinea 5,6 a fost detectat în apropiere de Punggye-ri, în Coreea de Nord, la orele 12.36, şi analizăm dacă a fost un test nuclear", a declarat într-un comunicat statul-major interarme sud-coreean.

Citeşte şi: George Maior 'dă cărţile pe faţă': Care este relaţia dintre România şi Statele Unite

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat, la rândul său, o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă "explozie" într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. "Este mai degrabă o explozie decât un seism", a declarat pentru AFP Jana Pursely, cercetătoare la USGS. "Acest eveniment petrecut la mică adâncime seamănă cu o explozie", a adăugat ea. Centrul chinez de supraveghere seismică a anunţat, de asemenea, o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, provocată de o "presupusă explozie", şi a localizat-o la o adâncime "zero kilometri", a anunţat guvernul într-un comunicat.

Precedentele teste nucleare nord-coreene au antrenat toate mişcări telurice detectate de agenţiile geologice din străinătate. Coreea de Nord a afirmat duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen putând fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul de la Phenian. Mai mulţi analişti străini şi-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privinţa capacităţii Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) şi a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă, conform Agerpres. Agenţia oficială de presă KCNA a anunţat însă duminică dimineaţă că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă de acest tip în cursul unei vizite la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.