Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încearcă asta! Cuvintele din limba română pe care mulți nu le pot pronunța

Pixabay
cuvinte

Limba Română, cu cele 31 de litere ale alfabetului său, oferă o gamă vastă și diversă de cuvinte, de la cele mai simple la unele extrem de complicate, care pot provoca adesea dificultăți atât în pronunție cât și în înțelegere. Această bogăție lexicală nu doar că îmbogățește comunicarea, dar, în același timp, poate da naștere unor situații amuzante. Încercarea de a rosti corect cuvinte încâlcite sau neobișnuite poate deveni o provocare interesantă.

Cuvinte din limba română se pronunță greu și te pot amuza

Astfel de cuvinte sunt foarte lungi. Au chiar și câte 36 de litere și se pot încurca la ele și cei mai pricepuți în arta vorbirii. Dacă vrei să te amuzi cu prietenii și, totodată, vrei să faci un exercițiu de dicție, iată câteva dintre ele:

Ai auzit de difosfopiridinnucleotidpirofosfataza? Are 36 de litere și este un termen medical. Reprezintă o enzimă care catalizează o reacție de disociere între o bază azotată activă. Aceasta are forma unui trifosfat.

Încearcă să rostești și hippopotomonstrosesquipedaliaofobia. Are mai puțin de 36 de litere, adică 34 și semnifică fobia de cuvintele lungi. Drept urmare, cu această ocazie ai putea să descoperi o fobie sau o nouă fobie pe care o ai.

Encefalomielopoliradiculonevrită

Următorul cuvânt poate îl vei pronunța mai ușor, fiindcă are 32 de litere. Este vorba despre encefalomielopoliradiculonevrită. Tot un termen medical care se ”traduce” printr-o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, furnicături, senzație de amețeală și uneori chiar paralizii.

Și conjuctivodacriocistorinostomie este alcătuit din 32 de litere și se referă la denumirea unei proceduri oftalmologice de reconstrucție a sistemului de drenaj a lacrimilor. Dacă nu ai reușit până acum să spui niciun cuvânt, poate vei reuși pe următorul.

Diclordifeniltriclormetilmetan

Diclordifeniltriclormetilmetan, compus din 30 de litere și care reprezintă numele științific al unei substanțe ce se abreviază DDT. Aceasta este un tip de insecticid, interzis în majoritatea țărilor din cauză că are o persistență prea mare și este foarte toxică, scrie Fanatik.

Angiocardiopneumografie

Să încercăm și angiocardiopneumografie, un cuvânt alcătuit din 23 de litere. Provine tot din medicină și reprezintă radiografia cavității inimii și a vaselor mari ale toracelui, după ce se injectează o substanță radioopace.

Propozițiile care dau bătăi de cap și sunt un bun exercițiu de dicție

Dacă nu ți-au ieșit cuvintele cum trebuie, posibil ca propozițiile să fie mai ușoare. Îți garantăm, de altfel, că sunt foarte utile pentru îmbunătățirea dicției. Încearcă să le spui cu un creion în gură.

”Bucură-te cum s-a bucurat Bucuroaia de bucuria lui Bucurel care s-a întors bucuros de la Bucureşti” sau ”O coropişniţă şi-un coropişnițoi se coropişniţeau la noi în gunoi. Nu coropişniţa coropişniţea pe coropişniţoi, ci coropişniţoiul coropişniţea pe coropişniţă” sau ”Balaban Bălăbănescu bâlbâieşte bâlbâituri bâlbâite pe negândite”.

Să încercăm și celebra ”Capra calcă piatra. Piatra-n patru părți se crapă. Crăpa-i-ar capul caprei în patru cum a crăpat și ea piatra-n patru” sau ”Spre sfânta sa soră Suzana se suie/Spăsită din suflet suspinul să-şi spuie, /Şi-n susul sarcastic suspinu-şi şopteşte, sau Şi-odată pe scara sucită se opreşte”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.