Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacă nebunul mută, regele iese din mat. Și câștigă

tablaSah

Din nou, vorbim despre Partidul Romania Unita. O piesa introdusa, in forta, in angrenajul politic, despre care am tot demonstrat ca il avantajeaza pe Victor Ponta, avantajand totodata si PSD. Asta, insa, cu o singura conditie. Ca Victor Ponta sa nu paraseasca partidul socialist. Dar daca o face totusi? Iata un scenariu care trebuie si el avut in vedere. Cu toate consecintele lui. Care sunt devastatoare.

Daca Victor Ponta foloseste PRU nu doar ca pe un mijloc de presiune pentru a-l determina pe Dragnea sa ii accepte, pe lista, pe oamenii din echipa fostului premier? Daca acelasi Victor Ponta chiar intentioneaza sa sara in cealalta barca? Daca va face aceasta mutare chiar de ziua lui, asa cum sugereaza cativa apropiati? Ei bine, atunci putem spune, privind tabla de sah a politicii, ca o asemenea mutare a nebunului il scapa pe rege de mat si chiar il face sa castige partida. Regele fiind Iohannis.

Vezi și: Cifrele care resetează din temelii jocul politic/SONDAJE INTERNE

Nervozitatea lui Liviu Dragnea in raport cu ascensiunea PRU poate fi simulata, dar poate fi si sincera. Simulata atat timp cat, pentru PSD, este utila existenta acestui partid nationalist. Sincera, daca ia insa in calcul plecarea lui Ponta.

Dupa ce am demonstrat ca nici Ponta, nici PSD nu au nimic de castigat in eventualitatea unui transfer al fostului premier, sa vedem totusi ce s-ar intampla in aceasta eventualitate. Pana la ultima consecinta.

Este limpede ca, daca Victor Ponta decide sa se mute la Partidul Romania Unita, o va face in forta. Respectiv cu o mare parte a fostei sale echipe din conducerea PSD si de la Guvern. Poate ca si unele filiale, desi bine controlate de catre Dragnea, l-ar urma pe Ponta in acest proiect politic. Ar fi momentul in care gluma numita PRU s-ar transforma intr-un scenariu pe cat de serios, pe atat de amenintator. Daca PSD s-ar rupe, iar transferurile s-ar face in directia unui partid nationalist care ar putea fi sustinut de un potential electorat destul de substantial, atunci tot ceea ce, astazi, reprezinta un avantaj pentru PSD se poate transforma in handicap.

Vezi și: Liderul PRU pune tunurile pe Dragnea: Legături cu serviciile rusești de spionaj

Avandu-l in frunte pe Victor Ponta, poate chiar in calitate de presedinte, PRU ar intra, indiscutabil, in Parlament. Cu un scor destul de bun. Partidul bidon s-ar transforma in ceva mai mult decat intr-un partid balama. Ar putea atinge chiar un scor de 15%. Exact cum preconizeaza chiar Victor Ponta. O buna parte din electoratul castigat astfel ar fi luat de la PSD. Intrucat va deveni partid parlamentar, PRU nu va inapoia PSD, prin redistribuire, nimic. Dimpotriva, ar deveni al treilea partid beneficiar al opratiunii de redistribuire. Care ar fi consecinta?

Planetele politice s-ar realinia. Intr-o asemenea eventualitate, partidul cu cel mai bun scor rezultat la capatul alegerilor va fi PNL. Pe locul doi, PSD. Pe locul trei, PRU. Pe locul patru si cinci, ALDE si UDMR. In aceste conditii, un alt partid nationalist, mai european nationalist, Alianta Noastra Romania, nu ar mai avea nici cea mai mica sansa sa intre in Parlament. Care ar fi urmatoarea consecinta, generata de acest clasament?

Vezi și: Isărescu, 'prins cu mâța-n sac'. ANI scoate la LUMINĂ veniturile guvernatorului BNR

In calitate de presedinte si procedand in litera si in spiritul Constitutiei, Klaus Iohannis va nominaliza fie un premier tehnocrat, insarcinandu-l cu formarea unei majoritati, fie un premier politic din partidul cu cel mai bun scor. Adica din PNL. Intr-un asemenea scenariu, nimeni nu ar mai putea sa ii arate presedintelui pisica. Proiectul sau ar iesi castigator fara doar si poate. Marele perdant ar fi PSD. Urmatorul mare perdant, ALDE. Intre partide, castigator va fi PNL.

Deci, daca nebunul muta, da peste cap intreaga configuratie a partidei de sah, scoate regele din coltul mortii si ii asigura chiar victoria.

In acest scenariu, aflat efectiv la mana lui Victor Ponta, vor actiona, cu certitudine, asa cum au facut-o intotdeauna, si institutiile de forta ale statului, in frunte cu serviciile secrete. Aflate, la acea data, a desemnarii viitorului premier si a constructiei noilor combinatii politice, toate, fara exceptie, in mana presedintelui Klaus Iohannis. Care presedinte va fi nu numai jucator, ci si semnificativ relansat dupa o asemenea lovitura in prim-planul scenei romanesti.

Vezi și: Brockerul fugar Cristian Sima dezvăluie averea FABULOASĂ a lui Năstase și Hrebenciuc

Numai ducand scenariul mutarii lui Ponta pana la capat, putem intelege cat de periculoasa ar fi o asemenea mutare pentru PSD care, pentru moment, este partidul care, de la distanta, are cele mai mari sanse de a forma, cu o masiva sustinere electorala, viitorul guvern. Va lovi Ponta intr-o maniera atat de naucitoare in propriul sau partid? Daca da, in schimbul a ce? Al unui viitor partid balama? Ar fi mult prea putin.

***

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.