Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș îl dă de gol pe Klaus Iohannis: 'Franța NU își poate retrage candidatul!' A MINȚIT Klaus Iohannis sau a mințit Emmanuel Macron?

ciolos iohannis

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat că procesul de desemnare a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European a fost "blocat politic”, iar dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat aceasta ar fi deja în funcţie. Cioloş susţine că doar "competenţa" lui Kovesi "o va duce acolo, când o va aduce", pentru că fiecare candidatură a fost "pe cont propriu”.

"Competenţa lui Laura Codruţa Kovesi o va duce acolo, când o va aduce. Eu ce am spus e că o să fac şi am făcut şi voi face în continuare tot ce ţine de mine ca să deblocăm un proces care a fost blocat politic. Pentru că, dacă nu ar fi fost blocat politic, astăzi eu sunt convins că Laura Codruţa Kovesi ar fi deja desemnată procuror-şef", a declarat Dacian Cioloş, vineri seară, la Digi 24.

Citește și: Un cunoscut politolog profețește dezastrul pentru USR-PLUS! Dan Barna nu-l va bate pe Klaus Iohannis

Acesta a explicat că Franţa nu a anunţat că îl retrage pe Jean Francios Bohnert, ci a anunţat că o susţine pe Kovesi.

"Au fost mai mulţi candidaţi care au trecut printr-un proces de selecţie pe criterii profesionale şi de competenţă. A fost un comitet de selecţie stabilit de Comisia Europeană care a făcut o listă scurtă şi după ce s-a făcut această listă scurtă au intrat în joc cele două instituţii europene care iau decizia finală: Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene. Şi în PE a decis s-o susţină pe cea care a ieşit pe locul I pe listă, pe Laura Codruţa Kovesi. În Consiliul Uniunii Europene, în mare parte şi pentru că Guvernul României care a asigurat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene nu a vrut să o susţină pe compatrioata noastră, a ieşit domnul Bohnert. Ceea ce Franţa a anunţat este că începând de acum va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi. Nu are cum să retragă un candidat pe care nu l-a numit.”,a spus Cioloş.

Citește și: Prima ieșire în Capitală a Elenei Udrea! Cum a fost surprinsă fostul ministru al Turismului

Acesta a precizat că fiecare procuror "a candidat în nume propriu” şi "pe cont propriu”, iar în prezent obiectivul este constituirea unei majorităţi în Consiliul reprezentaţilor permanenţi la Bruxelles care să susţină candidatura Laurei Codruţa Kovesi.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European.

Citește și: USR și PLUS s-au înțeles! Cine va intra la rupere la Klaus Iohannis

”În virtutea bunei colaborări şi a bunei înţelegeri între cei doi şefi de stat, Preşedintele Emmanuel Macron i-a transmis Preşedintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe doamna Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European”, a anunţat Preşedinţia.

Preşedintele Iohannis a avut vineri o convorbire telefonică cu Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

Citește și: Familia asistentei maternale a explodat în cazul Sorinei: ‘Nu avem justiție, nu avem nimic’

Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcţia de procuror-şef european, menţionează Preşedinţia.

Parlamentul European a anunţat joi că îşi menţine susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi în vederea obţinerii funcţiei de procuror-şef european, iar preşedintele David Sassoli va trimite în acest sens o scrisoare Consiliului Uniunii Europene. Sassoli consideră că ”este esenţial” să se asigure cât mai curând anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor împotriva bugetului Uniunii Europene.

Citește și: Liviu Avram, muniție pentru USR în războiul cu Klaus Iohannis: ‘Se aflau sub nasul președintelui’

Cu două zile în urmă a apărut însă informaţia despre susţinerea candidaturii lui Kovesi de către Franţa, deşi candidaturile sunt individuale, nu sunt la nivel de ţară. Informaţia a fost confirmată la acel moment de Dacian Cioloş.

Aceasta deşi la începutul acestei săptămâni, francezul Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului european, afirma că încă este candidat pentru acest post, după apariţia informaţiilor privind ieşirea sa din cursă ca urmare a numirii la conducerea Parchetului Naţional Francez. .De asemenea, un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice franceze la UE spunea că nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte poziţia ţării sale.

Citește și: Informații de ultimă oră! Opoziția anunță falimentul programului de guvernare PSD! Se introduce în regim de urgență

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a reafirmat, în 10 iulie, susţinerea pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european şi aprecia că sunt ”şanse bune” pentru ca aceasta să ocupe postul. Iohannis atrăgea atenţia, însă, că nu este un lucru garantat şi afirma că este o poziţie care nu se poate negocia cu comisarii europeni, preşedinţii sau vicepreşedinţii Parlamentului European.

”Eu am susţinut-o din capul locului pe doamna Kovesi şi acest lucru i l-am spus şi doamnei Kovesi şi mai multor conducătorul relevanţi din politica europeană. Deci, acest lucru se ştie în Europa, că eu o susţin pe doamna Kovesi, însă această poziţie nu este una care intră în negocieri cu comisarii sau cu preşedinţii sau cu vicepreşedinţii de la nivelul Parlamentului European. Este un capitol separat şi am speranţa că acest post se poate aloca doamnei Kovesi, ar fi un rezultat foarte bun şi pe care eu mi-l doresc”, a declarat, miercuri, într-o cinferinţă de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: Avocatul Poporului reacționează! Legea care ar putea fi declarată neconstituțională

Întrebat ce părere are despre afirmaţia liderului PLUS, Dacian Cioloş, porivit căreia va negocia direct cu preşedintele Franei, Emmanuel Macron, pentru ca fosta şefă a DNA să devină procuror-şef european, Iohannis a spus: ”Fiind o temă de mare vizibilitate, tot felul de politicieni se agaţă de ea, dar dacă contribuie la reuşită e bine”.

Iohannis a precizat, răspunzând altei întrebări, că şansele Laurei Codruţa Kovesi de a deveni procuror-şef european sunt ”bune”.

Citește și: Un cunoscut politolog profețește dezastrul pentru USR-PLUS! Dan Barna nu-l va bate pe Klaus Iohannis

”Sunt şanse bune, dar garantat nu este”, a mai spus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.