Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș, mesaj de Ziua mondială pentru asistenţă umanitară

jurnalul.ro
dacian ciolos

România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare - neutralitatea, independenţa, imparţialitatea, a transmis premierul Dacian Cioloş, vineri, de Ziua mondială pentru asistenţă umanitară. 

"Într-un context geopolitic marcat de crize, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare: umanitatea, neutralitatea, independenţa şi imparţialitatea şi îşi asumă contribuţii concrete în procesul de împărţire echitabilă a responsabilităţii statelor în sfera umanitară", spune Cioloş, într-un comunicat remis AGERPRES de Guvern. 

Conform sursei citate, Guvernul salută Ziua mondială pentru asistenţă umanitară, marcată vineri la nivel internaţional, şi aduce un omagiu celor care contribuie la atenuarea efectelor crizelor umanitare din lume.

Fostul lider URSS, Mihail Gorbaciov, 'calcă în picioare' democrația SUA


Executivul precizează că participarea României la Summitul Umanitar Mondial, organizat în premieră, la iniţiativa secretarului general al ONU, pentru a îmbunătăţi acţiunea umanitară la nivel global, desfăşurat la Istanbul în perioada 23 - 24 mai, a confirmat angajamentele ţării noastre în ceea ce priveşte agenda umanitară la nivel global. România a fost reprezentată la Summitul de la Istanbul de către o delegaţie condusă de Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, se spune în comunicat. 

Conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), la 31 iulie, existau 96,9 milioane de oameni afectaţi de crize umanitare, în peste 40 de state ale lumii. Bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor de asistenţă umanitară în 2016 este de 21,9 miliarde de dolari, fiind finanţat până în prezent în proporţie de 33%, se arată în comunicat. 

Data de 19 august a fost aleasă, prin rezoluţia Adunării Generale a ONU A/RES/63/139 din 2008, pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistenţă a ONU din Bagdad, soldat cu moartea a 22 de persoane, inclusiv Sergio Vieira de Mello, Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Irak, şi rănirea a peste 100.

Fosta asistentă a lui Oprea, DIRECTOR la primărie


Ziua mondială pentru asistenţă umanitară are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la importanţa activităţii umanitare şi a cooperării internaţionale în acest domeniu. 

Potrivit Guvernului, în 2016, Ministerul Afacerilor Externe a acordat 375.000 euro sub formă de asistenţă umanitară pentru atenuarea efectelor generate de conflictul sirian asupra copiilor din această ţară şi asupra refugiaţilor sirieni aflaţi pe teritoriile statelor învecinate Siriei. 

Totodată, în perioada 2014 - 2016, România a acordat asistenţă umanitară de aproximativ 2 milioane de euro, unui număr de 12 state aflate în diverse situaţii de criză precum: conflictele din Siria şi Irak, conflictul din estul Ucrainei, cutremurul din Nepal, inundaţiile din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, epidemia virusului Ebola, precizează Executivul. 

De asemenea, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România acordă ajutor umanitar şi prin intermediul bugetului european, se mai spune în comunicatul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.