Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dacian Cioloș și-a schimbat convingerile: 'Eu personal nu mai cred că democraţia înseamnă doar mersul la vot o dată la patru ani'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam vot coada vot votare sectie de votare sectie

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Prima TV că cele două mari partide care guvernează – PSD şi PNL – au provocat haos în societate şi din acest motiv “explodează staţii GPL, mor oamenii pe stradă”, astfel că simpla prezență la vot nu mai este suficientă, conform news.ro.

“Eu vă spun un lucru pe care îl simt acum, de câteva luni de zile, de când mă tot întâlnesc cu oamenii prin ţară. Foarte mulţi oameni nu mai vor să audă de politicieni şi de partide politice, mai ales. Nu mai au încredere în partide politice, nu mai au încredere că pot rezolva problemele şi de aici apar şi tensiuni în societate. Instituţiile care reprezintă statul nu mai au credibilitate. E o problemă mare pentru democraţie, o problemă chiar pentru liniştea socială, pentru că atunci când structurile democratice nu funcţionează sau nu au credibilitate, oamenii merg foarte uşor la extreme şi asta se întâmplă la noi”, a afirmat Cioloş.

“Vedem extreme nu doar ca fenomene sociale, dar vedem extreme în economie, în securitate, în siguranţa cetăţenilor. Explodează la propriu staţii de benzină, de GPL, mor oamenii pe stradă, la propriu, pentru că instituţiile statului, cele două mari partide care ne-au promis stabilitate şi prosperitate atunci când s-au unit cei doi poli divergenţi, iată că au provocat mai degrabă haos în societate şi fiind cele două mari partide care vin din spate, cu tradiţia unui electorat capturat, fiecare dintre ele, iată că au şters orice urmă de credibilitate politică ar mai fi putut exista, orice urmă de discuţii, de negociere politică. E ruptă legătura cu societatea”, a adăugat acesta.

Votul nu mai este suficient

El susţine că subiectul important este cum ieşim din această situaţie: „Cum facem ca societatea românească să poată să progreseze, să nu plece toţi oamenii din ţară sau să nu ajungem pe mâna extremiştilor care, în afară de un populism de stadion, nu au soluţii în afară de a incita la ură şi la dezbinare”.

La remarca potrivit căreia soluţia ar fi să mergem la vot, Dacian Cioloş a apreciat că nu mai este de ajuns acest lucru.

“Evident, o dată la patru ani, o dată la cinci ani, soluţia este să mergem la vot. Dar eu personal nu mai cred că democraţia şi legătura dintre cetăţeni şi partide înseamnă doar mersul la vot o dată la patru ani. E importantă şi asta. Dar nu cred că mai e suficientă şi nici nu mă mai aştept ca oamenii să meargă la vot dacă nu se întâmplă şi altceva între timp. Din punctul meu de vedere, dacă nu vom fi capabili să inovăm în modul de a face simţită democraţia pe teren în rândul oamenilor, riscăm, din păcate, o tensiune crescândă în societate”, a mai explicat Dacian Cioloş.

Soluția o reprezintă implicarea profesioniștilor în treburile zilnice, în opinia acestuia.

„Deci, în momentul în care am reuşit să conectăm aceşti oameni la funcţionarea statului, delegându-le atribuţii, recunoscând lucruri pe care le fac, delegându-le şi atribuţii, dar şi resurse financiare să facă lucruri pe sănătate, pe educaţie, pe politici sociale, atunci am avea probabil, încet încet, o eficientizare a funcţionării instituţiilor publice şi o cheltuire eficientă a banului. Politicienii noştri de la guvernare acuma au mintea în altă parte, nu se gândesc la cetăţeni, ci se gândesc la electoratul care să-i voteze anul viitor”, a declarat Dacian Cioloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.