Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Cîmpean: Alte ţări, care se inspiră din idei româneşti, încep să se mişte mult mai repede

securitate cibernetica

Alte ţări, care se inspiră din idei româneşti, încep să se mişte mult mai repede, a declarat, joi, Dan Cîmpean, director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), făcând referire la Italia, care a creat o agenţie de securitate cibernetică.

"Un al doilea element şi tendinţă importantă pe care o observ şi o spun cu toată părerea de rău. Am scris-o oficial săptămâna trecută şi o să o zic şi public de câte ori e nevoie: sunt alte ţări care au început să mişte mult mai repede, care se inspiră din idei româneşti şi mişcă lucrurile. Vă dau un exemplu de care probabil aflase-ţi, Italia şi-a creat o nouă agenţie a ei de securitate cibernetică. A durat, ghiciţi cât? Exact două săptămâni, de la momentul în care s-a spus trebuie, până când s-a aprobat prin ordonanţă de urgenţă a consiliului de miniştri. Suma cu care vor finanţa această instituţie este impresionantă: 530 de milioane de euro pentru 5 ani şi cu o ţintă de experţi de 800 de persoane în 2027. Inspiraţi un pic din să zic aşa modelul românesc", a subliniat Dan Cîmpean, în cadrul mesei rotunde cu tema Digitalizare&Cybersecurity, organizată de Oxygen Events.

El a subliniat că pe domeniul securităţii în cibernetică "se uită în mod sistematic ca indivizi, ca ţări, ca guverne, ca Uniune Europeană că acel concept de return on investment începe cu partea de investment şi apoi vine partea de return".

Dan Cîmpean a afirmat că multe ţări ale Uniunii, inclusiv România, se confruntă cu o lipsă sistematică de sprijin general pentru domeniu.

Potrivit directorului general al CERT-Ro, Uniunea Europeană a alocat pe domeniul Cyber o finanţare "de o magnitudine fără precedent", dar tot nu este suficient pentru că nu pot fi rezolvate toate problemele "doar punând bani pe masă".

"Nu va fi suficient să cumpărăm licenţe şi servere şi să mai facem 7 data center-uri şi mai ştiu eu ce minuni, că asta se face în primul rând, ăsta este reflexul inerent pe care l-am văzut şi în sectorul public şi în sectorul privat, cumpărăm servere, cumpărăm tool-uri. Nu e vorba numai de asta. Avem servere, avem tool-uri, nu avem creiere care să le folosească şi care să mişte lucrurile înainte. Să nu uităm niciodată, oamenii mişcă lucrurile, nu maşinile, din păcate, nu serverele. De astea avem nevoie, într-adevăr", a adăugat Dan Cîmpean.

La rândul său, Dragoş Preda, director executiv Societatea Naţională Radiocomunicaţii, fost secretar de stat, a declarat că este nevoie de o finanţare serioasă de acum încolo pentru determinarea directoratului al Centrului European pentru Securitate Cibernetică.

"Dacă tot am asigurat României locaţia Centrului de excelenţă european în securitate Cyber, România trebuie să aibă şi un fundament solid....Italia a înţeles foarte bine că a pierdut această cursă cu privire la sediu, dar poate să câştige cursa, dacă noi nu facem nimic în acest sens, cu privire la capabilităţi şi capacităţi alocate dezvoltării acestui ecosistem de resurse", a spus Dragoş Preda, conform agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.