Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Suciu (BNR), despre prognoza Băncii Centrale privind inflația: 'Urmează un trimestru de coborâre lentă'. Cum explică scăderea ROBOR de miercuri

bursa.ro
Dan Suciu

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că acum suntem pe un plafon de inflație în jurul a 15%, iar Banca Națională a României prognozează o coborâre lentă a inflației în trimestrul următor și chiar o scădere abruptă a inflației anul viitor, presupunând că sunt menținute compensările la prețurile în energie. Este concluzia unui raport al BNR dar, precizează Suciu, există încă multe variabile și necunoscute.

Purtătorul de cuvânt al BNR a spus întâi că scăderea ROBOR de miercuri, de la 8,14% pe an la 8,06%, nu e o consecință a „exprimării colorate” a guvernatorului Mugur Isărescu de ieri, care acuzase băncile că „au sărit calul” cu ROBOR-ul.

„N-au reacționat neapărat la declarația guvernatorului cât la raportul de inflație pe care l-a prezentat Banca Centrală ieri. În cadrul acestei prezentări a fost declarația guvernatorului legată de bănci. Raportul de inflație arăta perspectiva de inflație pentru următorii doi ani, așa cum o interpretăm acum pe datele de acum, cu multe necunoscute și incertitudini.

Apelul guvernatorului către bănci a fost explicit. Dincolo de afirmația mai mult sau mai puțin colorată cu săritul calului, e apelul: ”uitați-vă, stimați bancheri, și la prognoza noastră și la analiza noastră de piață, la analizele noastre legate de inflație și reacționați ca atare privind ROBOR-ul”. Pentru că ROBOR-ul e, de fapt, interpretarea băncilor cum vor vedea influența inflației în 3 – 6 – 12 luni, în funcție de scadența respectivă. Și băncile o vedeau pesimist”, a explicat Dan Suciu, pentru B1 TV.

„Acum e o privire mai complexă și mai realistă (a bancherilor privind inflația, fapt ce explică scăderea ROBOR de azi).

Pentru că prognoza noastră de inflație spune că suntem pe un plafon de inflație în jur de 15% poate vom avea și vârfuri, dar ele variază în jurul acestui plafon de 15% în acest trimestru, apoi urmează un trimestru de coborâre lentă, apoi, anul viitor, în funcție de compensări, dar să zicem că vor continua compensările, vom avea o scădere abruptă a inflației”, a mai afirmat Dan Suciu, pentru B1 TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.