DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dan Vîlceanu mai comite o gafă: ministrul Finanțelor nu a înțeles ce a adoptat Guvernul în ședința la care a participat - VIDEO

Inquam Photos / George Calin
dan vilceanu

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, s-a încurcat miercuri în legislația RCA întrebat fiind de jurnalistul Hotnews.ro dacă în cazul vătămărilor corporale un păgubit City Insurance, societate în curs de faliment, poate primi mai mult de 500.000 de lei de la Fondul de Garantare a Asiguraților, plafon care tocmai ce a fost decis de Guvern prin ordonanță de Urgență. Deși legal acest lucru este imposibil, Vîlceanu a spus că Ordonanța are prevederi și pentru vătămări corporale, evitând un răspuns.

Jurnalistul HotNews.ro l-a întrebat miercuri pe ministrul Finanțelor dacă în cazul vătămărilor corporale FGA va putea plăti mai mult de 500.000 de lei. Ministrul a arătat că nu știe nici legislația RCA și nici ce a adoptat de fapt Guvernul în ședința la care a participat.

Vezi și: VIDEO Dan Vîlceanu SE OPUNE acoperirii daunelor pentru clienții City Insurance de la bugetul de stat: NU acoperim fraude din banii noștri

Dialogul dintre reporter și Dan Vîlceanu

Redăm main jos dialogul (de la min. 59) cu Ministrul Finanțelor, care a citit ce prevedere ar acoperi și situația vătămărilor corporale:

Ministrul Dan Vîlceanu: "Există și o altă prevedere în această OUG chiar privind stabilirea cuantumului daunelor morale cu respectarea principiului echității și prin raportare la consecințele negative suferite în plan fizic și psihic fără a se ajunge la o îmbogățire fără just temei. Există un mod de calcul. Sunt prevăzute și asemenea situații în această modificare.

Reporter HotNews.ro: FGA va putea plăti mai mult decât 500.000 de lei?

Ministrul Dan Vîlceanu: Nu..de fapt majorarea de la 450.000 de lei la 500.000 de lei reprezintă suma pentru o poliță încheiată, dar există și alte prevederi privind cuantumul daunelor și modul de calculare.

Reporter HotNews.ro: Care să depășească acest plafon de 500.000 de lei? Asta spuneți?

Ministrul Dan Vîlceanu: Rămâne de văzut. Nu. În principiu suma este de 500.000 de lei.

Reporter HotNews.ro: Referitor la vătămările corporale severe in legislația UE este plafon de 1,22 milioane de euro. Dumneavoastră acum prin OUG impuneți un plafon de maxim 500.000 lei.

Ministrul Dan Vîlceanu: Deci, aș vrea să faceți o diferență. Ceea ce vă spun cu privire la acest plafon de 500.000 de lei se referă la polițele pentru asigurări de răspundere civilă auto (RCA) și dumneavoastră vorbiți despre altceva.

Reporter HotNews.ro: Nu. Și eu vorbesc despre același lucru - legislația RCA în UE. Polița RCA prevede și daune pentru vătămări corporale.

Ministrul Dan Vîlceanu: Corect, dar pentru stabilirea...în legătură cu aceste daune la care faceți referire sunt alte prevederi și tocmai v-am spus că se stabilește cuantumul cu respectarea principiului echității și prin raportare la consecințele negative suferite în plan fizic și psihic fără a se ajunge la o îmbogățire fără just temei.

Și vă mai pot da încă o modificare pentru că are legătură - sunt informații pe care, prin aceste modificări, FGA și le poate lua de la Poliție, Jandarmi si așa mai departe astfel încât toate informațiile pe care Fondul le are nevoie pentru a face despăgubirea să fie corecte.

Deci una e dauna pentru o poliță de asigurare în legătură cu o creanță de asigurare și alta este dauna pentru eu știu..afec..

Reporter HotNews.ro: Dle Vilceanu nu cunoașteți legislația RCA.

Ministrul Dan Vîlceanu: Bun. Am înțeles. Încă o dată vă citesc ce v-am citit mai devreme.

Reporter HotNews.ro: Pentru vătămări corporale se va putea plăti mai mult de 500.000 de lei? Da sau nu?

Ministrul Dan Vîlceanu: Păi asta v-am citit și stăm cât de mult doriți dumneavoastră .

Și ministrul Vîlceanu a citit iar textul.

Modificarea adusă prin OUG-ul dat azi la Legea 213/2015 la care se referă ministrul este următoarea:

La articolul 13, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:

„(31) În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății ori de deces rezultate în urma unui accident de vehicule, stabilirea despăgubirii reprezentând daune morale se face cu respectarea principiului echității, prin raportare la consecințele negative suferite în plan fizic și psihic, ținându-se cont de criterii obiective și rezonabile.”

Vezi și: De unde a plecat supărarea USR-PLUS? Explicația lui Vîlceanu, apropiat de Florin Cîțu: 'Și ei au ținte politice'

Context

Prin Ordonanța adoptată miercuri de Guvern, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va putea plăti despăgubirile către asigurați în 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, fără să se mai aștepte ca falimentul să fie declarat prin decizia definitivă în instanță, cum era până acum în legislație. O altă modificare importantă este că păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract de asigurare. HotNews.ro l-a întrebat pe ministrul Finanțelor ce se întâmplă cu despăgubirile pentru vătămări corporale severe, mai ales că două asociații au cerut azi Guvernului să crească plafonul de maxim 500.000 de lei, în condițiile în care plafonul de despăgubire minim garantat pentru o victimă este de 1.220.000 euro în legislatia UE aferentă RCA.

Citește și: VIDEO - Florin Cîțu are SUSPICIUNI după insolvența City Insurance: 'Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic!' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.