DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dan Voiculescu ia atitudine după tragediile de la Caracal și Buzău - Ce soluții urgente a identificat: 'În caz contrar, vom continua să ne lamentăm steril'

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu

În ciuda tragediilor care au monopolizat dezbaterile publice în ultima perioadă, tema reformei din administraţie nu a apărut încă pe agenda candidaţilor la preşedinţie. Asta deşi atât cazul de la Caracal cât şi cel de la Buzău demonstrează acuta vulnerabilitate a instituţiilor autohtone, cauzată de zeci de ani de politizare şi funcţionare arbitrară. Dan Voiculescu a identificat soluţiile urgente care trebuie aplicate în administraţie.

Reacția Rusiei după ce SUA au testat o rachetă interzisă de INF: 'O apucă într-o manieră flagrantă pe calea unei escaladări a tensiunilor militare'

„Fără îndoială, tragediile de la Caracal și Buzău au premise, cauze imediate și ecouri diferite. Însă, dincolo de specificul fiecărui caz, ambele demonstrează acuta vulnerabilitate a instituțiilor autohtone, cauzată de zeci de ani de politizare și funcționare arbitrară.

Presați constant de inerția abuzivă a unui sistem în care legea se aplică sau se ignoră în funcție de interesele șefului, mulți dintre funcționarii români nu își mai cunosc rolul legitim. În mod evident, responsabilitatea nu este, în primul rând, a omului de la ghișeu, a celui de la receptorul liniei de urgență sau din mașina de patrulare, ci, cu precădere, a celor care au creat acest sistem discreționar și politizat (v. “statul mafiot” al lui Băsescu Traian).

Asumând această realitate, este evident că, pentru a depăși actualul nivel al violenței care a șocat întreaga societate, pentru a putea proteja real viața și siguranța copiilor noștri, funcționarii români (de la polițiști la angajați în educație, sănătate sau administrație) trebuie eliberați de presiunea clientelelor de partid, a amenințărilor cu retrogradări sau a promisiunilor de avansări, în funcție de interesele șefului.

Am convingerea că în momentul în care vor înțelege că locul de muncă, venitul și evoluția în carieră depind exclusiv de modul în care servesc cetățeanul, polițiștii, de exemplu, vor răspunde profesionist la apelurile de urgență și nu vor mai rămâne indiferenți, timorați sau ascultând sugestii obscure, în mașini sau la porțile infractorilor.

În acest context, cred cu tărie că România are nevoie de o reformă reală a aparatului administrativ, axată pe două direcții: eliminarea dependenței de factorul politic; introducerea unui sistem eficient și transparent de încurajare a performanței.

În caz contrar, vom continua să ne lamentăm steril sau oportunist, în timp ce destinul copiilor noștri și al societății în general va fi mutilat de criminali și psihopați, deghizați inclusiv în haine politice.

N.B. În ciuda tragediilor care au monopolizat dezbaterile publice în ultima perioadă, tema reformei din administrație nu a apărut (încă) pe agenda candidaților la președinție.”, scrie Voiculescu pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.