DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dan Voiculescu, primele precizări după ce Antena Group a cumpărat clădirile ICA: Prejudiciu stabilit printr-o supraevaluare gravă

Dan Voiculescu

Omul de afaceri Dan Voiculescu face primele precizări după ce s-a aflat că Antena Group a recuperat, prin achiziţie de la ANAF, clădirile ICA confiscate de stat ca urmare a condamnării sale din 2014. Fondatorul Antena Group anunţă că a sesizat mai multe instituţii cu privire la faptul că evaluarea clădirilor ICA, pe baza cărora s-a stabilit prejudiciul în dosarul său, ar fi fost "umflată" de şase ori.

"Vineri, 5 septembrie 2019, am sesizat mai multe instituții ale statului român cu privire la o nedreptate obiectivă comisă în regimul Băsescu. Redau integral textul acestei sesizări:

I. În data de 12.09.2008, doamna Aurelia Nicolae, specialist DNA a realizat un raport de constatare tehnico-științific în urma căruia terenul și clădirile Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) au fost evaluate la suma de 60 de milioane de euro. Referitor la această evaluare s-au ridicat obiecții multiple (de la modalitatea improprie de calcul, până la presiunile exercitate asupra expertului – confirmate inclusiv prin declarația notarială a altui expert DNA). Fără a intra în detalii (care sunt publice și se pot consulta oricând) rețin doar diferențele uriașe dintre evaluările și estimările efectuate înainte și după raportul de evaluare întocmit de Aurelia Nicolae.

3.206.126 USD

în 2003

conform evaluatorului DNA, Mihai Papasteri

55.467.793 EURO

în 2008

conform specialistului DNA, Aurelia Nicolae

10.400.000 euro

în 2015

conform evaluării ANAF

16.363.412 euro

în 2016

conform ANABI cand încearcă să le valorifice

13.780.337 euro

în octombrie 2018

conform anunțului ANAF când a fost publicat anunțul de licitație

II. În data de 8 august 2014, un complet de judecători a stabilit că în dosarul referitor la privatizarea fostului Institut de Cercetări Alimentare, prejudiciul este de 60 de milioane de euro. În urma acestei decizii peste 10 familii au fost îndatorate pe viață.

III. În august 2019, ANAF a vândut terenul respectiv, la a patra licitație (la primele 3 nu s-au găsit cumpărători), cu suma de 9 milioane de euro.

Așadar, în condițiile în care, în intervalul de timp scurs între 2014 și 2019 nu poate fi vorba de nicio scădere a valorii proprietăților imobiliare (din contră, prețul terenurilor a crescut în București, în medie, cu 25%), diferența de zeci de milioane de euro între valoarea stabilită prin expertiză și cea confirmată real, în urma vânzării (și mult mai apropiată de toate celelalte evaluări), probează, în mod obiectiv, o gravă eroare care a condus la o nedreptate evidentă.

În România noastră, dincolo de simpatii și antipatii politice, de prejudecăți și stereotipuri pozitive sau negative, ce șanse sunt ca această eroare să fie îndreptată?", scrie Dan Voiculescu pe blog.

Antena Group a cumpărat cu 43 de milioane de lei fără TVA (51 de milioane de lei cu TVA, adică peste 10 milioane de euro) fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinței de condamnare la 10 de închisoare din 8 august 2014. Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat în 2014 pe Voiculescu, susţine că imobilul cumpărat de Antena Group ar trebui confiscat din nou de stat, în contul prejudiciului de 60 de milioane de euro stabilit din decizia de condamnare. Detalii AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.