Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Voiculescu propune elaborarea unui 'ghid de utilizare responsabilă' a criptomonedelor, pentru ca românii să știe exact care sunt avantajele și riscurile

dan voiculescu

Odată cu creșterea popularității criptomonedelor și în condițiile în care se estimează că sute de mii de români au investit în monede virtuale, ar trebui să existe un „ghid de utilizare responsabilă” care să explice care sunt avantajele și riscurile unei astfel de investiții, spune profesorul Dan Voiculescu.

Acesta vorbește într-o postare pe blogul personal despre o sursă oficială de informare, a autorităților statului, o sursă care ar fi obiectivă și credibilă.

„Avantajele criptomonedelor sunt evidente: descentralizare (nu depind de o bancă sau autoritate centrală); “democratizare” (în principiu, sunt accesibile oricui); utilizare potențial universală (nu au “cetățenie” sau alt tip de limite/granițe administrativ-fiscale). În egală măsură, și dezavantajele sunt clare: monedele virtuale rămân volatile, nereglementate și extrem de vulnerabile la acțiuni de tip speculativ. Referitor la acest ultim aspect, cred că ar fi utilă o mică explicație elementară: în cazul majorității criptomonedelor, inclusiv al celor mai capitalizate (bitcoin, ethereum, dogecoin etc.), se presupune că există un număr extrem de mic de investitori care dețin mari procente din piață; în aceste condiții, ceilalți investitori sunt expuși la mișcările speculative ale “marilor deținători” care, în cazul în care decid un exit strategic, pot prăbuși întreaga piață. Mai concret, o monedă care valorează azi 4000 de dolari pe unitate ar putea ajunge la o valoare de sub 1 dolar pe unitate, în cazul unui exit masiv și al implicitei reacții în lanț provocate de acesta”, scrie Dan Voiculescu.

„În prezent, se estimează că există câteva sute de mii de români care dețin monede virtuale, în valoare de peste 5 miliarde de dolari, iar tendința generală este de creștere exponențială. În aceste condiții, respectând dreptul investitorilor de a fructifica ceea ce consideră a fi o mare oportunitate, cred că ar fi utilă o campanie națională de informare cu privire la avantajele și riscurile investiției în criptomonede (ghid de utilizare responsabilă)”, mai spune acesta.

În final, Dan Voiculescu subliniază că „acționând preventiv și proactiv putem evita dezastre financiare, economice și sociale cu urmări incalculabile”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.