Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dăncilă: Sunt dezamăgită de concluziile raportului MCV

Guvernul Romaniei
Viorica Dancila

Premierul Viorica Dăncilă spune că rezoluţia Parlamentului European este "expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene", referindu-se la respingerea amendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete şi instituţiile sistemului judiciar. Totodată, Dăncilă afirmă că este dezamăgită de concluziile raportului MCV, "în condiţiile în care România a dovedit că este un partener loial şi corect al Uniunii Europene". "Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare, prin care se cere să ignorăm reguli constituţionale şi să acceptăm ceea ce niciun alt stat membru nu ar putea accepta. O astfel de solicitare face imposibil de atins obiectivele MCV", mai spune ea.

"Consider rezoluţia Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene, în condiţiile în care sunt multe puncte votul nu a fost despre România sau despre dreptate. Mă refer aici la respingerea amendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete şi instituţiile sistemului judiciar, în condiţiile în care astfel de practici sunt de neacceptat în alt stat membru al Uniunii Europene", a afirmat Dăncilă, înaintea şedinţei de Guvern de joi, conform news.ro.

Premierul a spus că "este greu de înţeles punerea la zid a Jandarmeriei Române pentru modul de intervenţie identic cu cel al forţelor de ordine din celelalte state membre".

"Însă cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României şi sunt convinsă că această atitudine va fi sancţionată de către români. Am văzut că au spus că s-a votat împotriva Guvernului României. Rezoluţia nu era împotriva Guvernului României, nici împotriva unei alte instituţii, rezoluţia se referea la România. Legat de acest aspect, îi rog să dea dovadă de mai multă responsabilitate pe cei care vorbesc despre ieşirea României din Uniunea Europeană. Rămânerea în cadrul Uniunii Europene este singura noastră cale şi nu s-a pus niciodată, niciodată problema apartenenţei noastre la Uniunea Europeană. Interesele personale sau ale unor grupuri politice nu pot fi legate de statutul României de stat membru al Uniunii Europene", a mai spus Dăncilă.

Ea s-a declarat "dezamăgită de concluziile raportului MCV.

"În acelaşi timp, sunt dezamăgită de concluziile raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în condiţiile în care România a dovedit că este un partener loial şi corect al Uniunii Europene. Guvernul a fost în permanenţă în contact cu experţii Comisiei Europene şi a oferit de fiecare dată atât clarificări, cât şi argumente. Din păcate, am constatat că acestea au fost pur şi simplu ignorate. Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare, prin care se cere să ignorăm reguli constituţionale şi să acceptăm ceea ce niciun alt stat membru nu ar putea accepta. O astfel de solicitare face imposibil de atins obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în condiţiile în care regulile se schimbă din mers. Am citit cu mare atenţie raportul, suntem conştienţi de obiectivele de acolo, dar în acelaşi timp vedem recomandări care vor să ignorăm prevederi legale, instituite prin votul Parlametnului şi validate de Curtea Constituţională, ceea ce reprezintă o atingere adusă suveranităţii şi o încălcare a tratatului Uniunii Europene. Ca prim-ministru şi fost europarlamentar, cer egalitate de tratament pentru ţara mea şi pentru români. Cred într-o Europă unită, o Europă puternică, în care toţi cetăţenii se bucură de respect şi de drepturi egale", a afirmat Dăncilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.