Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca denunţă eşecul finanţării ţărilor sărace afectate de schimbările climatice: 'O ruşine absolută'

KRQE
Danemarca

Danemarca, un important furnizor de ajutor internaţional, a calificat marţi drept o "ruşine absolută" eşecul ţărilor dezvoltate de a-şi îndeplini angajamentele privind finanţarea celor mai sărace ţări afectate de schimbările climatice, relatează AFP.

"Trilioane" de dolari vor fi necesare în următoarele decenii pentru a face faţă încălzirii globale, a avertizat Dan Jorgensen, ministrul danez al Dezvoltării, la Summitul ONU pentru ţările cel mai puţin dezvoltate, de la Doha, potrivit Agerpres.

Impactul schimbărilor climatice asupra celor mai sărace 46 de ţări ale lumii a fost una dintre principalele teme discutate la cea de-a cincea conferinţă ONU a statelor cel mai puţin dezvoltate, care se desfăşoară în capitala Qatarului până joi.

Simon Stiell, secretar executiv al Convenţiei Cadru ONU privind schimbările climatice, a declarat că aceste ţări reprezintă 4% din emisiile de gaze cu efect de seră, însă aici au loc două treimi din decesele globale cauzate de inundaţii, furtuni şi alte dezastre legate de schimbările climatice.

"Este o ruşine absolută că ţările dezvoltate nu au plătit încă cele 100 de miliarde de dolari promise în 2009", a declarat Dan Jorgensen.

La conferinţa privind clima de la Copenhaga din 2009, ţările bogate s-au angajat să ofere ţărilor sărace 100 de miliarde de dolari anual, începând cu 2020, pentru reducerea emisiilor şi adaptarea la schimbările climatice, însă doar o parte din acest ajutor a fost vărsată până în prezent.

Danemarca se numără printre puţinele ţări, în mare parte scandinave, care cheltuiesc mai mult de 0,7% din venitul naţional brut pentru ajutor internaţional, depăşind obiectivul stabilit de ONU.

Unele ţări dezvoltate şi-au redus bugetele în timpul pandemiei, în timp ce altele, inclusiv Danemarca, au alocat o parte din acestea refugiaţilor din războiul din Ucraina şi altor crize.

Danemarca "oferă mai mult decât cota care îi revine", a spus Dan Jorgensen, solicitând o finanţare sporită la nivel global.

"Avem nevoie de trilioane, aşa că 100 de miliarde nu ar trebui să fie o problemă", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.