Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca face front comun împotriva Statului Islamic: Ce a decis parlamentul

danemarca

Parlamentul danez a aprobat marţi redesfăşurarea unor avioane de luptă F-16 în atacuri aeriene împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi extinderea misiunii în Siria, relatează DPA. Decizia a fost adoptată cu 90 de voturi la 19, în timp ce 70 de parlamentari au fost absenţi de la vot.

În afară de cele şapte avioane F-16, parlamentul a aprobat trimiterea unui avion militar de transport şi a unei unităţi de forţe speciale care ar urma să antreneze forţele irakiene. Din contingentul danez de 400 de militari fac parte piloţi şi tehnicieni. 'Nu este o decizie uşoară trimiterea de soldaţi danezi la război, dar este necesar', a declarat ministrul de externe Kristian Jensen, în cursul dezbaterii, afirmând că este necesar să fie folosit momentul actual în lupta în curs împotriva extinderii organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

Avioanele de luptă au fost rechemate în octombrie în Danemarca atunci când misiunea lor de un an s-a încheiat în Irak. În baza mandatului anterior, avioanele daneze F-16, care au contribuit la coaliţia internaţională, erau autorizate să acţioneze numai în spaţiul aerian al Irakului. Guvernul minoritar de centru-dreapta al liberalilor a fost sprijinit de susţinătorii săi parlamentari - Partidul Popular Danez, Alianţa Liberală şi Partidul Conservator - precum şi de opoziţie (social democraţii şi social liberalii). Ministrul danez a salutat 'curajul' în susţinerea propunerii. Cei care s-au opus deciziei sunt Partidul Alternativa, Partidul Popular Socialist şi Lista Unităţii (de stânga), conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.