Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Constantin: Pro România este un partid născut din emoție

daniel-constantin-pentru-refacerea-infrastructurii-de-irigatii-este-nevoie-de-1-4-miliarde-de-euro-281133-1

Deputatul Daniel Constantin declară, într-un interviu acordat AGERPRES, că noua sa formațiune, Pro România, este un proiect născut din emoție, un partid de centru, cu "accente patriotice", care susține Guvernul Grindeanu.

Constantin spune că este un proiect de viitor care, în acest moment, "deranjează", având în vedere că au apărut "atâtea supoziții" în legătură cu el. Luni va fi lansat acest proiect, iar, apoi, vor putea fi puse siglele partidului în aproape toate județele, anunță Constantin, fost vicepremier și fost copreședinte ALDE.

Daniel Constantin îl critică în interviu pe președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spunând că speră ca, la un moment dat, acesta "să intre în istoria politicii românești" și avertizează că acesta "va sacrifica ALDE pentru obiectivul de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale".

El vorbește în interviu și despre Victor Ponta, menționând că s-a consultat cu acesta în mai multe ocazii. Potrivit lui Constantin, Ponta "are o experiență extraordinară și încearcă să ajute", împărtășind din această experiență în domeniul politic și nu numai.

AGERPRES: Ați înregistrat partidul la Tribunal? Cum se va numi și ce așteptări aveți? 
Daniel Constantin: Cred că o spun pentru prima dată la dumneavoastră. Am înregistrat partidul, am depus actele, așteptăm să avem și o hotărâre judecătorească. Se numește Pro România și plecăm foarte entuziaști la un nou drum pentru că, în această perioadă în care s-a vorbit și în spațiul public, în perioada în care oamenii au plecat din fostul partid, din ALDE, sau alți oameni care s-au alăturat, am avut foarte multe discuții care mi-au dat speranță. Nu mă așteptam. Sunt încrezător mai mult ca oricând că va avea reușită, pentru că am văzut calitatea oamenilor care vor să se alăture, oameni care până acum poate că nu au îndrăznit să intre în zona politică, dar i-am văzut foarte determinați să se implice, să facă ceva pentru că au trăit dezamăgiri și pe mine asta mă bucură.

Eu am încercat și în cariera mea politică să atrag câți mai mulți oameni din această zonă, ca să spun așa, zonă neutră. Vedeți, este o analiză sociologică, ne-a arătat practica, că sunt foarte oameni care sunt nehotărâți, nemulțumiți, nu se regăsesc, de aceea nu participă la vot. Cei cu care am vorbit în această perioadă cred că provin din această categorie. Nu au avut până acum ce să voteze și doresc ca lucrurile să se facă altfel în țara noastră. Asta nu înseamnă că partidele clasice pe care le avem nu știu ce trebuie făcut. Numai că de fiecare dată când s-a ajuns la guvernare, s-a mers pe o altă direcție. S-au făcut programe alături de oameni, chiar și cei la care făceam referire mai devreme, după aceea s-a guvernat doar de o parte, fără să mai fie întrebați acei oameni, fie să mai fie aproape acei oameni de partidele politice. Aici cred că a fost greșeala și de asta noi vrem să facem lucrurile altfel.

AGERPRES: În acest context, ce orientare doctrinară va avea formațiunea? De stânga, de dreapta? 
Daniel Constantin: Eu am fost, știți bine, în Guvernul Ponta, am fost și acum o perioadă în Guvernul Grindeanu și experiența mea și în partide și în coalițiile din care am făcut parte, mi-a arătat, și raportat la ceea ce se întâmplă acum în Europa și în lume, această experiență mi-a arătat că nu poți să guvernezi numai dacă întreprinzi măsuri de dreapta, sau numai dacă întreprinzi măsuri de stânga. Pentru a răspunde nevoii pe care o are societatea trebuie să ai ambele feluri de măsuri, trebuie să guvernezi pentru oameni. Evident că trebuie să ajuți mediul de afaceri, să vii cu măsuri de relaxare fiscală, de sprijinirea capitalului autohton și a investitorilor care vin, dar, egală măsură trebuie să ai și măsuri de protecție socială, de creșterea salariilor pentru ca oamenii să fie motivați în ceea ce înseamnă activitatea de zi cu zi.

De aceea eu cred că doctrina în care noi ne regăsim cel mai bine este o doctrină de centru, dar în care cred că, după foarte mult timp, ar trebui să scoatem în evidență latura patriotică din fiecare politician. Știți că acum naționalismul este confundat foarte multe cu extremismul. Noi nu vrem să mergem în zona aceea, noi suntem patrioți. Și eu cred că orice om politic ar trebui să fie patriot, dacă nu e patriot, nu cred că are ce să caute în politică și, mai ales, în conducerea unei țări. Dar toate aceste lucruri eu cred că trebuie să fie evidențiate cu mai mult curaj, mult mai ferm, în interesul țării noastre. Eu, știți bine, că în toate funcțiile pe care le-am avut am interacționat cu ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, vorbim de Parlament, vorbim de Comisia Europeană. Am avut relații bune, am lucrat consilier pentru integrare europeană și cred că am avut o contribuție la nivelul meu ca România să fie stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană.

Cred că este momentul, mai ales într-o perioadă destul de tulbure, să avem acei conducători care să afirme cu tărie care este interesul României. La asta mă refer atunci când vorbesc de accente patriotice. Nu spun, așa cum am repetat ceva mai devreme, că nu e scris în programul de guvernare ce trebuie făcut sau nu a fost scris până acum. Toți au spus teoretic, dar, practic, poate nu am avut cei mai buni oameni, cei mai buni reprezentanți pe care îi putea da clasa politică și care să meargă să susțină interesele României. De asta noi ne propunem să scoatem mai mult în evidență aceste accente patriotice. Ca să rezum, va fi un partid de centru, cu accente patriotice pe care le vor evidenția oamenii care vor reprezenta partidul.

AGERPRES: Spuneți-ne câteva dintre obiective, ce urmăriți și dacă aveți și un slogan. 
Daniel Constantin: Da, avem și un slogan. Luni vă invităm la evenimentul de lansare a proiectului și o să vorbim mai multe și despre obiective și despre slogan. Sigur că e un proiect care s-a născut așa, dintr-o emoție, nu a fost un proiect planificat, nu este un proiect care are așa etape foarte clare. Dar pot să vă spun că emoția, ambiția, determinarea care a caracterizat oamenii în această perioadă, toate acestea au făcut să se nască un proiect frumos care are ambiții foarte mari.

Nu suntem oameni, vorbesc de parlamentari, care mâine să se întoarcă împotriva Guvernului. Trăim în această țară și îmi doresc foarte mult ca Sorin Grindeanu care conduce Guvernul să reușească pentru a fi bunăstare, pentru a avea pensii, salarii, pentru a avea o viață mai bună, o societate mai dezvoltată. Deci, vom susține orice demers al Guvernului care este util pentru societate. Vom trage și semnale de alarmă atunci când atunci când lucrurile nu vor merge bine.

Obiectivul nostru este să ne validăm prin votul cetățenilor în anul 2019 la alegerile europarlamentare. Sigur, după aceea avem încă trei rânduri de alegeri, vor fi doi ani de foc — 2019 și 2020. Deci, cred că perioada aceasta, deși pare destul de generoasă, nu este foarte generoasă. În doi ani de zile, fix în doi ani de zile vom avea alegeri europarlamentare, moment până la care vom merge foarte mult în teritoriu și vom face ceea ce cred că ar trebui să facă orice partid politic: să discute cu cetățenii, să organizeze mese rotunde, să discute, să analizeze fiecare măsură, că vorbim de educație, că vorbim de sănătate, să le analizeze foarte bine și, mai mult decât atât, să ofere garanție oamenilor că, odată ajunși la guvernare, vom menține același dialog.

Uitați-vă ce se întâmplă și o să detaliem, sigur, în perioada următoare. Toată lumea vorbește: domnule trebuie să facem investiții în sănătate. Îmi amintesc și în campania din 2008 am auzit asta și în campania din 2012, în campania din 2016. Deci, se pare că toate partidele știu ce trebuie făcut, dar nu ajungem la finalitate. Se vorbește de spitale finanțate din fonduri europene și în 2008 s-a vorbit și în 2012. Am văzut că a fost o temă importantă și în 2016. Hai să le facem! Ceva nu e în regulă. Noi nu ne propunem doar să promitem, noi ne propunem să identificăm foarte clar care este cauza pentru care nu am ajuns să facem aceste investiții, și am dat doar un exemplu aici, și să oferim garanții că, odată ajunși acolo, putem să și facem lucrurile respective.

AGERPRES: Veți susține Guvernul Grindeanu în continuare? Ce poziție aveți față de PSD? 
Daniel Constantin: Eu nu sunt o persoană care să întoarcă spatele. Am fost parte a acestui Guvern. Mai mult decât atât, văd că oamenii au dat un vot acum 6 luni de zile. Sigur că o parte din electorat în momentul de față își pune semne de întrebare: domnule, se va realiza acel program pentru care noi am dat votul sau nu se va realiza. Noi, cât vom putea, din Parlament vom susține Guvernul atâta timp cât se vor urmări acele linii pe care noi le-am discutat la momentul respectiv.

Legat de PSD, sigur că, știți bine, în această perioadă în care am condus Partidul Conservator și ALDE, un parteneriat, câteodată scris, câteodată nescris, l-am avut cu Partidul Social Democrat. Am prieteni foarte mulți acolo. Acum lucrurile sunt ceva mai diferite pentru că la nivelul leadership-ului, știți foarte bine, au existat alte opțiuni, să spunem doar atât.

AGERPRES: Ați spus că aveți prieteni în PSD. În ce relații sunteți cu domnul Liviu Dragnea? V-ați întâlnit în ultima perioadă? 
Daniel Constantin: Nu aș vrea să comentez în momentul de față. Să spunem că avem proiecte politice diferite în acest moment.

AGERPRES: Au fost mai multe plecări din ALDE, cel mai cunoscut este fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu. Vă așteptați ca și alți parlamentari din ALDE să vină către noua formațiune? Aveți semnale și cam câți? 
Daniel Constantin: Sunt mai mulți parlamentari din ALDE. Eu văd că sunt nemulțumiți și în alte partide, dar nu o să discut despre asta. Vreau să le spun că le sunt recunoscător tuturor parlamentarilor și nu numai parlamentarilor, tuturor colegilor care au venit în această perioadă și, cum să spun, de la discuția ce este de făcut m-au stimulat, m-au ambiționat să merg mai departe și să facem ceva corect, ceva altfel.

Sorin Cîmpeanu este un partener de încredere, un om care, dincolo de cariera domniei sale, dincolo de aprecierea de care se bucură... Și eu am o satisfacție suplimentară pentru că am avut ocazia, am fost în acea postură în care, în anul 2014, la sfârșitul anului 2014, să îl invit în Guvern, ca o încununare a carierei domniei sale, să conducă domeniul educației. A performat acolo foarte bine. Vreau să vă spun că este unul dintre principalii parteneri pe care îi am în noul proiect politic. A dovedit o consecvență extraordinară. Eu am făcut parte dintr-un singur partid politic, la fel și domnia sa și rămâne consecvent principiilor care, iată, ne unesc și ne îndrumă să continuăm să facem lucruri bune.

AGERPRES: Deci estimați un număr de parlamentari care vor veni și dacă așteptați și de la alte partide, PSD, PNL? 
Daniel Constantin: Vreau să spun că vreau să facem o construcție frumoasă în care nu ne ducem noi agresiv către cineva să spunem: haideți, veniți alături de noi să facem repede grupuri parlamentare. Dar mă bucur că au venit alții, mulți foarte mulți în această perioadă și oameni care au făcut politică până acum și oameni care sunt parlamentari, deci care cunosc foarte bine fenomenul, dar și oameni care nu au mai făcut politică. Discutăm cu toți. Cine dorește să se alăture proiectului este bine venit.

Eu cred că vor fi schimbări, hai să nu spunem schimbări, vor fi anumite mișcări politice până la sfârșitul acestui an. Nu vreau să anticipez, dar așa simt eu din discuțiile pe care le-am avut la Parlament. Foarte mulți parlamentari, deputați, senatori, care au venit oarecum să discutăm, să facem o analiză a ceea ce se întâmplă, a ceea ce se poate întâmpla și asta mă face să cred că vor fi anumite schimbări pe scena politică, nu mă refer la nivel de Guvern.

AGERPRES: Vor fi suficienți parlamentari care să adere la noua formațiune astfel încât să vă faceți grupuri parlamentare? 
Daniel Constantin: Grupuri parlamentare, după cum știți în conformitate cu regulamentul, se pot înregistra la începutul fiecărei sesiuni parlamentare. Haideți să ajungem la 1 septembrie, să vedem dacă vor fi suficienți parlamentari să facem grupuri parlamentare sau nu la momentul respectiv.

Până atunci eu voi continua să merg în teritoriu, pentru că asta m-a bucurat enorm: să constat că sunt foarte mulți oameni care împărtășesc aceleași principii la nivel de țară. Pot să vă spun că, dacă ne propunem, luni, după lansarea proiectului, cred că putem să punem siglele de nou partid în aproape toate județele. A fost o surpriză pentru mine și m-am bucurat, o să încerc să merg în această vară la toți colegii din teritoriu să începem activitatea în fiecare județ.

AGERPRES: Au apărut informații în spațiul public că Victor Ponta vă ajută să construiți acest partid, după cazul PRU. Este adevărat? Vă consultați cu dânsul? 
Daniel Constantin: Eu nu vreau să fac comparație cu niciun partid. Noi am pornit un partid din determinarea că se pot face lucruri bune, dar dacă se pot face lucrurile și altfel. Nu avem obiective pe termen scurt, nu avem, cum să spun, intenții de a... spuneau toți oamenii care... Văd că deranjează deja formula asta: unii ne spun că nu știu în ce zonă suntem, alții că nu știu cine este în spate, alții că vrem să constrângem Guvernul. Noi vrem să ne promovăm propriile noastre idei, să atragem cât mai mulți oameni, să construim măsuri, să construim un curent pe care să îl propagăm în societatea românească.

Victor Ponta sigur că are o experiență extraordinară. Și a spus-o și public că încearcă să ajute cu experiența, împărtășind experiența domniei sale în domeniul politic și nu numai. A avut, cred că asta este o chestiune pe care o recunoaște toată lumea, o guvernare foarte bună, poate cea mai bună guvernare pe care a avut-o România după 89 până în prezent, cu rezultate extraordinare și atunci cred că și din punct de vedere economic are foarte multe lucruri pe care poate să le împărtășească. Am vorbit cu domnia sa despre toate aceste lucruri, dar dânsul este membru PSD, este acolo și dacă are alte intenții, le va exprima domnia sa.

AGERPRES: Îl veți invita să intre în noua formațiune? 
Daniel Constantin: Eu v-am spus că nu invităm pe nimeni. Sunt foarte mulți oameni care au venit către noi și au spus: vrem să..., adică noi nu vrem să forțăm lucrurile. Dar, tocmai că din această abordare a noastră s-a născut și o atmosferă plăcută. Așadar, cine dorește să vină, sigur că discutăm.

AGERPRES: Dar v-ați consultat cu dânsul... 
Daniel Constantin: V-am spus, nu de acum. M-am consultat cu dânsul și când am intrat în Guvernul Grindeanu și în campania electorală și când am făcut fuziunea cu domnul Tăriceanu în care și dânsul credea la un moment dat. Sigur, sunt alte lucruri despre care nu mai vreau să vorbesc.

AGERPRES: Intenționați să faceți alianțe, să fuzionați cu alte partide? Au apărut informații că faceți cu o parte din UNPR, cu PSRO. 
Daniel Constantin: Deocamdată intenționăm să trecem repede prin instanțele de judecată, să avem hotărârea judecătorească, să avem, cum să spun, partidul nostru, sau, să spunem așa, mișcarea noastră în care noi credem, după care, sigur, vom vedea ce este de făcut. Dar noi vrem să promovăm politica noastră, asta este cel mai important. Sigur că, obișnuiți fiind cu multe lucruri care s-au întâmplat în ultimul timp, întrebările dumneavoastră sunt pertinente, sunt naturale, dar sunt deocamdată ele nu au, cum să spun, niciun fel de corespondent. Noi vrem în realitatea noastră, noi vrem să promovăm un proiect politic, să-l avem legal constituit și după aceea vom vedea.

AGERPRES: Ați mai vorbit cu domnul Tăriceanu în ultima vreme? Există vreo cale de reconciliere? 
Daniel Constantin: Nu cred că mai avem ce să ne spunem, ne-am spus suficiente. Regret că ne-am spus mai multe lucruri în spațiul public decât în privat. E clar că mergem pe drumuri politice diferite, vom vedea.

AGERPRES: Ați reclamat că excluderea dumneavoastră din ALDE a fost un act premeditat al domnului Tăriceanu. Puteți da amănunte? 
Daniel Constantin: Sunt multe lucruri pe care le-am spus. Uitați-vă ce se întâmplă în aceste zile. Este o bătălie în toată țara prin care domnul Tăriceanu încearcă să își pună în practică, să spunem așa, ceea ce a urmărit: sedii, se aleg, se încuie sedii, se sechestrează bunuri în sediile respective. Adică e o nebunie totală care, până la urmă, arată și adevărata față și adevăratele intenții pe care le-a avut. Sunt lucruri care pentru mine au intrat în istorie, ca și domnul Tăriceanu. Am spus-o: pentru sănătatea politicii românești, sper ca la un moment dat să intre și în istoria politicii românești.

AGERPRES: Credeți că demersul dumeavoastră va afecta ALDE, adică îl destabilizează? 
Daniel Constantin: Intenția mea este să construiesc ceva, nu să stric altceva. Fiecare are drumul lui, eu sper ca drumul nostru să fie mai lung și mai productiv decât drumul, spun eu, și greșit și destul de complicat construit de domnul Tăriceanu.

AGERPRES: Ce se mai întâmplă cu acțiunea în justiție? Ce sperați să mai obțineți având în vedere că construiți o nouă formațiune? 
Daniel Constantin: Instanța va certifica pe unul din procesele pe care le avem modul abuziv în care acționează domnul Tăriceanu și nu este prima dată. Cred că va fi prima dată când va fi certificat oficial în instanță că acționează abuziv. Al doilea proces cred că va fi foarte important în care cerem desfacerea fuziunii pentru că nu s-au respectat cele care au fost stabilite inițial, pentru că asta ar da posibilitatea aleșilor locali care au provenit din fostul Partid Conservator să opteze fără să-și piardă funcția locală, funcția pentru care au fost investiți cu voturi de cetățeni. Deci, pe de o parte, sigur că este o chestiune mai mult simbolică în care arătăm că a fost totul abuziv și că am avut dreptate atunci când am spus. Pe de altă parte, dăm posibilitatea oamenilor să vină către noua formațiune politică. Nu mai există cale de conciliere, nu mai există posibilitatea să ne întoarcem acolo, deci lucruri s-au separat.

AGERPRES: Conturile ALDE sunt blocate și este nevoie de semnătura dumneavoastră? 
Daniel Constantin: Sunt abuzuri peste abuzuri care s-au făcut. S-au folosit fonduri pe care le-am primit pentru că am devenit partid parlamentar și, în conformitate cu numărul de parlamentari, se dau anumite sume către partide. S-au folosit unilateral de către domnul Tăriceanu. Asta nu mai surprinde pe nimeni. E o chestiune pe care nu mă mai interesează. Vă spun foarte sincer. Mă interesează doar să construiesc. Eu știu că sunt lucruri pe care presa dorește să le cunoască, sunt lucruri suculente, dar pentru mine fac parte din trecut, din trecutul pe care nu mai vreau să mi-l amintesc.

AGERPRES: Unde va fi sediul noii formațiuni? 
Daniel Constantin: Avem deja câteva opțiuni. Eu vorbind cu dumneavoastră și spunând care au fost intențiile foștilor colegi de a acapara toate sediile pe care le-a avut Partidul Conservator, am primit oferte, dincolo de oamenii de afaceri care vin în partid și spus: Domnule, noi venim cu sediul, ne construim în fiecare județ, am primit chiar anumite mesaje emoționante. Un tânăr, care vinde produsele pe care părinții le obțin la ferma pe care o au într-un anumit oraș, a spus: domnule, noi avem un apartament cu două camere la parterul unui bloc. Într-o cameră vindem produsele, în cealaltă cameră vă dăm pentru sediul de partid. Au fost chestiuni și emoționante, dincolo de chestiuni absolut serioase cu care au venit oamenii și au spus: Aici vrem să facem sediul, vrem să arate așa, e mare, e frumos, sunt spații generoase, uitați, sunt și oameni care au rezonat cu noi, din punct de vedere emoțional.

AGERPRES: Deci nu ați stabilit încă un anumit sediu? 
Daniel Constantin: Avem câteva sedii, pentru că este și o necesitate când depui actele.

AGERPRES: Când va fi aleasă structura de conducere și dacă ați conturat o echipă de conducere interimară? 
Daniel Constantin: Nici nu ne-am gândit la asta. Avem o echipă, ați venit mai devreme și ați văzut, avem aici o echipă destul de inimoasă care lucrează cot la cot și eu alături de ei și Sorin Cîmpeanu alături de ei, parlamentari, oameni care au fost consilieri, secretari de stat. Nu ne-am pus problema cine conduce. Nu, vrem să facem o echipă și cum va fi aici, probabil că va fi în fiecare județ și, după aceea, ne punem problema și de conducere.

AGERPRES: Cum vedeți coaliția de guvernare, după plecarea unor membri ai ALDE? Va rezista și cât? 
Daniel Constantin: Eu am spus foarte clar și repet chestiunea asta și cred că acum a început să o înțeleagă și domnul Dragnea. Domnul Tăriceanu are un obiectiv foarte clar și pentru asta probabil va ajunge să sacrifice și ALDE. Dorește să candideze la alegerile prezidențiale din 2019. Am văzut zilele trecute o reacție tăioasă la adresa premierului: de ce a trimis legea salarizării în Parlament, în condițiile în care o agrease și domnia sa în cadrul ședinței comune pe care a avut-o cele două partide PSD și ALDE. Nu vreau să caracterizez gestul ca atare, dar eu am avertizat public și o mai fac încă o dată, domnul Tăriceanu a spus-o la un moment dat, dacă va fi nevoie va scoate ALDE de la guvernare pentru a-și atinge obiectivul domniei sale. Deci, transformă, dacă vreți, încet, încet, ALDE dintr-un partid politic, într-un PFA, persoană fizică autorizată. Cred că asta este o caracterizare scurtă, dacă mi-o permiteți.

AGERPRES: În ce relații sunteți cu domnul președinte Iohannis? Pentru că au apărut informații în spațiul public că partidul l-ați construi ca o platformă prezidențială. 
Daniel Constantin: Știți ce se întâmplă? Au apărut atâtea abordări în această perioadă, le privesc detașat pe toate. Oamenii și că ai discuții și că nu ai discuții tot lansează tot felul de lucruri. Faptul că au apărut atâtea supoziții arată că e un proiect de viitor, un proiect care, în acest moment, ca posibilitate, cred că deranjează. Așa că îi las pe fiecare să aibă propria abordare. Eu vă spun cum s-a născut proiectul, ce vrem să facem, ce fel de oameni vrem să atragem, unde vrem să ajungem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.