DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Daniel Dăianu avertizează: Suntem handicapați!

daniel-daianu

România are dezavantajul faptului că veniturile fiscale sunt doar 26-27% din PIB, în timp ce în statele dezvoltate media este de 40%, a declarat, marţi, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

"Noi avem o capacitate limitată din acest punct de vedere, suntem handicapaţi, ca să folosesc un termen care nu este elegant, avem acest handicap de pornire. Am pornit cu un deficit structural foarte mare, de peste 4%, cu un deficit primar cel mai mare din UE, peste 3% din PIB, deci capacitatea noastră de intervenţie este limitată", a spus Dăianu, în conferinţa "Strategia de Dezvoltare a României".

Citește și: Document oficial: Guvernul Orban a creat 1.203 locuri de muncă la stat

El consideră că suntem într-o fază de încercare de limitare a stricăciunilor, nu într-o fază de construcţie.

"Este lăudabil că explorăm viitorul şi ne gândim la un nou model de dezvoltare, dar suntem încă în faza în care încercăm să limităm stricăciunile. Peste tot se face aşa. Iar stricăciunile privesc afacerile, dar în primul rând capitalul care este cel mai de preţ al unei corporaţii, al unei economii, al societăţii: oamenii. Maşini şi echipamente, dacă plăteşti, poţi importa. Dar dacă nu ai oameni sănătoşi, pricepuţi, nu funcţionează nimic", a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.

El a avertizat că un deficit foarte mare, de două cifre, ar afecta capacitatea de finanţare a ţării.

"Teza că, odată fiind suspendate regulile fiscale temporar în UE, nu mai contează deficitele este o teză falsă, foarte, foarte păgubitoare pentru noi, pentru că poţi avea deficite de 11-12%, dar nu te poţi finanţa cu astfel de deficite. Eu cred că avem un discurs public şi o dezbatere publică care creează ţinte care nu pot fi atinse şi, dacă am cârmi cu politica economică în atingerea acestor ţinte, nu numai că ne-am înşela, dar am strica o situaţie care şi aşa este foarte dificilă", susţine economistul.

Potrivit acestuia, nici relaxarea excesivă a politicii monetare nu este o soluţie, întrucât ar determina o criză a leului.

"O altă teză este că, pe lângă deficite foarte mari, poţi duce la o relaxare a politicii monetare, cum au făcut Banca Centrală Europeană, Banca Cehiei şi Banca Centrală a Poloniei, dar încrederea cetăţenilor din aceste ţări nu se compară cu încrederea cetăţenilor în leul românesc. Dacă nu suntem atenţi, riscăm ca o relaxare excesivă a politicii monetare, combinată cu un deziderat de a avea deficite de două cifre, să aducă mari daune economiei noastre, ar destabiliza-o şi am avea chiar o criză a leului", a mai spus Dăianu.

Resursele limitate de care dispunem ne obligă să restructurăm sistemul fiscal în România în următorii ani, să găsim modalităţi pentru a creşte veniturile statului şi pentru a limita exodul forţei de muncă din România, a precizat şeful Consiliului Fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.