Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Dăianu (BNR): Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar asta este o copilărie

daniel daianu

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de administraţie (CA) al Băncii Naționale a României (BNR), l-a susținut, sâmbătă, pe ministrul Finanțelor, că prețurile trebuie afișate, preponderent, în lei, până la adoptarea euro, deoarece arată un leu robust, ceea ce indică o economie puternică.

Citește și: Sondaj CURS - PSD continuă scăderea. ALDE și Pro România se consolidează, PNL e în ușoară revenire. USR și PLUS se mențin

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a susținut, în urmă aproximativ două săptămâni, că prețurile în România trebuie să fie afișate în lei, nu în euro. Declarația a fost contestată, în condițiile în care România se pregătește de trecerea la moneda euro.

„Până la trecerea la moneda unică este esențial să ai un leu cât mai puternic. Sună paradoxal ce spun acum. Am întâlnit și această logică: «Dar noi tot vrem să intrăm în zona euro, ce ne mai interesează afișarea, dacă leul este tare sau slab? Noi tot trecem la euro». Unii gândesc chiar că se poate trece peste noapte. Dincolo de faptul că - nu vreau să jignesc pe nimeni -, aceasta este o abordare copilărească: ea subestimează, de fapt, ce exprimă o monedă. Până trecem la euro, tăria leului exprimă cât de robustă este economia noastră. Cu cât ai un leu mai puternic, cu atât economia este mai puternică. Nu poți să ai o monedă slabă, dacă economia îți este puternică. Nu poți să ai o monedă robustă, puternică, dacă economia este fragilă”, a subliniat Daniel Dăianu, sâmbătă, într-o emisiune la Antena 3.

Reprezentantul Băncii centrale a susținut că afișarea prețurilor în euro este mai mult decât un aspect formal.

„Nu este formal. În Ungaria, nu există echivalentul în euro – forintul este. Noi am avut și o perioadă mai lungă cu inflație mai înaltă. Din acest punct de vedere, Polonia a avut un traseu mai bun. (...) Poate această declarație a lui Eugen Teodorovici pare insolită. Cred că a avut în vedere faptul că nu este bine să se exagereze cu această afișare a prețurilor în euro. Nu este un aspect trivial: nu spun că, peste noapte, dacă afișăm numai în lei, automat, leul va fi mai puternic. În plus, să nu ne imaginăm că, dacă prețurile sunt afișate numai în lei, tranzacțiile nu își găsesc echivalentul în euro. Pe canale informale și în în înțelegerile informale, așa cum se întâmplă pe piața imobiliară, oamenii tot vor evalua în funcție de moneda mai puternică, în funcție de euro, înainte erau dolarii. Dacă vom avea un leu puternic, ne va fi, la momentul intrării în Mecanismul Cursurilor de Schimb (MCS II – n.red.), mai ușor. Așa cum un leu puternic va semnala și pregătirea economiei noastre pentru intrarea în zona euro”, a mai detaliat Dăianu.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a publicat, vineri, „Planul național de adoptare a monedei euro”. Până la adoptarea euro, România trebuie să îndeplinească cinci obiective strategice, prin care corectarea unor dezechilibre macroeconomice şi reducerea decalajului de convergenţă reală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.