Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Morar, atac la judecătorii CCR: Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul

Curtea Constitutionala
daniel morar

Fost judecător al Curții Constituționale, Daniel Morar, susține că problema unora dintre judecătorii CCR este slaba pregătire profesională și arată că unii dintre aceștia ajung în această funcție și acolo învață dreptul.

„Să ştiţi că da, aceasta este responsabilitatea celui care numeşte. El trebuie să răspundă cumva. Că răspund sau nu, ei nu răspund nici măcar întrebărilor. Ideea este că, în sine, modalitatea de numire nu este greşită. Sunt numiţi şi oameni mai puţin buni sau oameni slabi la Curtea Constituţională. În ce priveşte factorul politic, să ştiţi că nu aceasta este cel mai rău lucru care marchează activitatea unei Curţi Constituţionale. Majoritatea dosarelor de la Curtea Constituţională nu sunt dosare cu încărcătură politică. Cred că peste 90% din dosare sunt dosare care privesc legislaţia...Prin urmare, dacă vrem să dăm vina în aceste dosare – care n-au încărcătură politică, care n-au miză politică – pe faptul că ei sunt oameni politici, că vin din Parlament, că au avut o carieră politică sau că sunt susţinuţi de oameni politici – nu asta este problema. Problema este pregătirea profesională. Pentru că până la urmă – nu contează cum se ia decizia – decizia se ia cu o dezbatere, cu unanimitate, cu majoritate, cu nervi sau fără nervi – contează produsul. Contează ce ajunge în Monitorul Oficial. Dacă Curtea a ajuns să fie un jucător, a ajuns şi datorită faptului că deciziile sunt motivate, sunt convingătoare şi explicative. Prin urmare, trebuie să ne orientăm spre oamenii pregătiţi. Cineva care este numit la Curtea Constituţională obligatoriu trebuie să stăpânească la nivel înalt o ramură de Drept. Nu te poţi duce la CCR să înveţi Dreptul. Mai degrabă înveţi drept constituţional, elemente de drept constituţional. Să ştiţi că paradoxal, din punctul meu de vedere, cei mai dezavantajaţi – nu că sunt cei mai slabi – dar cei mai dezavantajaţi care ajung la Curtea Constituţională sunt profesorii de drept constituţional. Şi cei mai avantajaţi sunt cei care stăpânesc o ramură de drept. De penal, de civil, de fiscal. Numirea unui judecător la Curtea Constituţională trebuie să aducă pentru instituţie o plus valoare, nu o greutate.

Jurisprudenţa Curţii Constituţionale nu este folclor. Deciziile CCR sunt pentru autorităţile statului – Legislativ, Executiv, pentru organele administrative, şi pentru magistratură. Evident că sunt şi pentru oameni care vor să le citească. Dar nu oamenii le aplică. Totdeauna deciziile sunt aplicate de nişte instituţii care au expertiza necesară. Curtea Constituţională prin deciziile ei nu popularizează Constituţia. Nu scriem Constituţia pe înţelesul tuturor. Pe de altă parte, deciziile CCR chiar sunt blamate şi criticate că sunt prea scolastice şi explicative. Nu ştiu la ce se referă actualul judecător al Curţii, dar mai întâi trebuie să ajungi acolo şi să vorbeşti de Curtea Constituţională, eventual la sfârşitul mandatului, nu la început”, a spus Daniel Morar, într-un interviu pentru Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.