Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Morar desființează 'scuzele' coaliției: Legiuitorul poate să taie toate pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor. Este o decizie CCR

Daniel Morar

Judecătorul CCR Daniel Morar arată că pensiile speciale pot fi tăiate, cheia fiind dată chiar de Curte, într-o decizie recentă. Singurele pensii care nu pot fi tăiate sunt pensiile de serviciu ale magistraților. În rest, legiuitorul poate tăia inclusiv pensiile militare. Fost șef DNA desființează astfel „scuzele” coaliției, care dă vina pe CCR pentru lipsa de acțiune în acest domeniu.

„Jurisprudenţa Curţii Constituţionale pe pensiile speciale protejează pensiile magistraţilor. Erau decizii dinainte să merg eu acolo şi Curtea şi-a păstrat jurisprudenţa. Această ultimă decizie pe care a dat-o Curtea Constituţională este extrem de scolastică şi este explicativă. Este aproape un manual pe pensii speciale. Dacă citeşti acea decizie, se vede că Legiuitorul poate să modifice majoritatea deciziilor. Adică poate să taie toate pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor.

Legiuitorul poate lua decizia CCR cum vrea el. Sunt pensii speciale prevăzute într-o sumedenie de legi speciale. Majoritatea beneficiarilor nu sunt magistraţii. Este adevărat că magistraţii au un cuantum şi pensiile speciale cele mai mari. Nu Curtea Constituţională îi împiedică să taie pensiile speciale. Curtea Constituţională a spus că nu puteţi tăia pensiile speciale ale magistraţilor, dar pensiile speciale în ţara asta sunt mult mai multe decât cele ale magistraţilor.

Pensiile speciale sunt o problemă. Trebuie să te duci pe principiul: primeşti cât ai contribuit. Pentru magistraţi s-a considerat că stresul la care sunt supuşi de-a lungul anului, incompatibilităţile pe care le au – justifică aceste pensii speciale care au fost introduse demult. Ca să simplificăm: acea decizie ultimă a CCR este cât se poate de clară. N-au de ce să critice Curtea Constituţională, decizia pe pensii speciale o au, este un manual, ştiu ce au de făcut cu pensiile speciale. Trebuie să aibă voinţă. Adică nu trebuie să reproşeze Curţii Constituţionale ceea ce ei nu fac”, a declarat judecătorul CCR, Daniel Morar, în emisiunea OFF/ON The Record, pe Aleph News.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.