DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Darius Vâlcov, în fața magistraților ÎCCJ

Inquam Photos / Octav Ganea
Darius Valcov

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie continuă, miercuri, audierea fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, într-un dosar în care este judecat pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, în legătură cu acordarea unor contracte companiei Tehnologica Radion, informează agerpres.ro

La ultimul termen al procesului din 4 septembrie, Vâlcov a dezvăluit în sala de judecată că a obţinut în anul 2009 de la Vasile Blaga fonduri pentru reabilitarea termică a 50 de blocuri din Slatina, pe vremea când era primar, dezvăluind că acesta l-a pus în legătură cu firma Tehnologica Radion. 

"În 2009, la sediul PDL din Modrogan, am fost chemat de Blaga, care era atunci secretar general, în calitatea mea de preşedinte al PDL Olt. Anterior, avusesem o întâlnire cu domnul Blaga, în calitatea mea de primar al municipiului Slatina, în care îi solicitasem ca oraşul să primească fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea termică a 50 de blocuri. El mi-a spus că ştie că Compania de Apă Olt urmează să scoată la licitaţie mai multe contracte de reabilitări şi extindere a reţelei de apă. Şi m-a întrebat: 'Ai cu cine să le faci?' I-am spus - Compania de Apă Olt este o asociere între Consiliul Local Olt şi opt primării din judeţ şi nu intră în datoria mea să mă ocup de licitaţii. Fusesem întrebat dacă am un constructor şi, dacă nu, are el", a spus atunci Vâlcov.

Sorin Roșca Stănescu: 'Laura Codruţa Kovesi va anunţa că DEMISIONEAZĂ'/ Update surseEl a adăugat că Blaga i-a dat un bileţel cu un număr de telefon şi un nume - Berna - şi i-a spus că firma respectivă ar îndeplini condiţiile pentru a realiza lucrările. 

De asemenea, Vâlcov a spus că Theodor Berna a încercat să îl mituiască, după care s-a certat în anul 2012 cu Blaga şi apoi a demisionat din partid, deoarece nu a vrut să recepţioneze lucrările efectuate de Tehnologica Radion. 

În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. 

Alături de Darius Vâlcov au fost deferiţi justiţiei Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu. 

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. 

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion. 

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei. 

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Liviu Dragnea e IRONIZAT de Eugen Teodorovici: 'Nu am argumente logice să susțin un mecanism nou'


Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie - martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii. 

În perioada aprilie - decembrie 2011, Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare). De asemenea, în perioada 2012 - 2013, el a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei. 

Începând cu anul 2011, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le are în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei. 

În dosar, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 3 lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei. 

Toate aceste bunuri şi sume de bani au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov, cu excepţia sumei de 600.000 lei care a rămas în contul unei societăţi comerciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.