Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Darius Vâlcov spune care este impactul OUG la nivelul CE Oltenia si Hunedoara: Va trebui ca managementul lor să rezolve aceste probleme şi să le eficientizeze

Inquam Photos/ Octav Ganea
Darius Valcov

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie va prezenta, la începutul fiecărui an, o metodologie prin care preţurile la energie electrică vor fi îngheţate pentru populaţie, a declarat, vineri seară, consilierul de stat Darius Vâlcov, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

"S-a dat posibilitatea ANRE-ului să prezinte o metodologie la începutul fiecărui an, prin care aceste preţuri să fie îngheţate timp de trei ani doar pentru consumatorii casnici", a spus Vâlcov.

În contextul introduceri unei contribuţii de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile energetice, el a fost întrebat cum vor supravieţui companiile de stat cu pierderi şi cu mii de angajaţi, precum Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Energetic Hunedoara.

"Nu ţine de această ordonanţă. Va trebui ca managementul lor să rezolve aceste probleme şi să le eficientizeze. (...) Dacă planurile Guvernului vor fi duse la bun sfârşit, această taxă va fi folosită pentru a ajuta consumatorul vulnerabil", a menţionat Vâlcov.

El a adăugat că nu crede că se vor pierde locuri de muncă în companiile de stat ca urmare a acestor măsuri.

Răspunzând reporterilor, Vâlcov a arătat că Nuclearelectrica îşi menţine planul de a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, împreună cu partenerul strategic. Întrebat cu ce bani, el a răspuns: "Împreună cu partenerul strategic, există un procent care nu poate fi mai mic de 25% al părţii româneşti".

Citeste si Aterizare de urgență pe un aeroport din România: Motorul unui avion s-a defectat

Totodată, jurnaliştii l-au întrebat dacă Romgaz va mai face investiţiile asumate şi cu ce bani. "Va trebui să întrebaţi compania Romgaz", a afirmat consilierul de stat.

El a susţinut că Guvernul a discutat cu companiile energetice înainte de a propune măsurile şi a analizat efectele lor inclusiv în ceea ce priveşte producţia de gaze, iar concluzia la care s-a ajuns a fost că tot ceea ce înseamnă consumator industrial şi consumator casnic va avea preţul îngheţat pentru trei ani.

De asemenea, întrebat dacă va scădea producţia de gaze şi vor creşte importurile, ce avantaje vor avea consumatorii casnici, având în vedere faptul că gazele ruseşti sunt mult mai scumpe, Vâlcov a răspuns: "Noi am înţeles ce spun deontologii care spuneau că în decembrie va fi 12% inflaţia, toţi aceşti deontologi pe care îi citaţi şi care de frică azi nu au mai fost prezenţi la Palatul Victoria spuneau că nu mai sunt bani de pensii şi salarii în decembrie. Păi tocmai a trecut plata pensiilor şi salariilor şi au fost bani. Dar probabil a deranjat foarte mult exemplul cu Digi care a plătit doar 1.577 de lei impozit pe profit anul trecut la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.