Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Date în premieră obținute de NASA. Telescopul spațial James Webb dezvăluie noi mistere ale Căii Lactee

innovationnewsnetwork.com
calea lactee univers galaxie cosmos planete

Date în premieră obținute de NASA. Telescopul spațial James Webb dezvăluie noi mistere ale Căii Lactee

Telescopul spațial James Webb a fost lansat în decembrie 2021 și abia în luna iulie a anului trecut NASA a început să ne ofere imagini ale Cosmosului. Dar, odată ce au început, nu au încetat să publice fotografiile impresionante pe care vehiculul le-a făcut în călătoria sa.

Acum, Webb a reușit să surprindă, în detalii nemaivăzute până acum, o parte din centrul galaxiei noastre. Formația stelară care a fost fotografiată poartă numele de Săgetător C și se află la aproximativ 300 de ani lumină de steaua Săgetător A, gaura neagră supermasivă centrală a Căii Lactee, informează Rador Radio România.

În imaginea surprinsă, se estimează că există aproximativ 500.000 de stele și printre care se numără un grup de protostele, care sunt cele care încă se formează și creează fluxuri care emană strălucire în mijlocul întunericului. În interiorul acestui cluster se află o protostea cunoscută anterior, care este de 30 de ori mai mare decât Soarele nostru.

Desigur, lumina emisă de protostele nu poate fi văzută de telescop, deoarece norul din care ies este atât de dens încât împiedică acest lucru și face ca acea zonă să pară a avea o populație mai mică, în timp ce lucrurile stau exact invers. Există niște nori întunecați și infraroșii mai mici care arată ca niște găuri în câmpul stelar, dar acolo se formează stelele viitoare.

Vezi și: Descoperire fără precedent făcută de NASA: pe o planetă îndepărtată plouă cu nisip!

Ce spune șeful echipei?

Potrivit lui Samuel Crowe, investigatorul principal al echipei de observație, date în infraroșu nu au fost niciodată obținute în această regiune cu nivelul de rezoluție și sensibilitate obținut cu Webb și că descoperă multe caracteristici cu un nivel mare de detaliu care nu a mai fost obţinut în trecut.

Acest dispozitiv este o cameră în infraroșu care aparține telescopului Webb și care a făcut posibilă captarea emisiilor la scară mare de la hidrogenul ionizat care înconjoară partea de jos a norului întunecat. Acesta este rezultatul fotonilor energetici emiși de stele tinere masive. Echipa intenționează să investigheze mai îndeaproape structurile asemănătoare acelor din hidrogenul ionizat care par a fi în diferite direcții.

Cu Webb, și datorită faptului că centrul galaxiei este suficient de aproape, mai exact, la aproximativ 25.000 de ani lumină de Pământ, acesta permite astronomilor să stocheze o cantitate mare de date despre formarea stelelor și mediul cosmic al galaxiei . Înțelegerea acestui lucru în cel mai bun mod posibil este cheia pentru cunoașterea istoriei originii unei mari părți a universului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.