Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Datoria externă a României își continuă ascensiunea. Cifrele publicate de Ministerul Finanțelor

amazonaws.com
datorie banca

Datoria guvernamentală a României, calculată conform metodologiei UE, a urcat în luna iulie până la 48,8%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, publicate marţi, scrie Agerpres. În același timp, datoria publică a României calculată conform OUG 64/2007 și care include garanțiile emise de autoritățile centrale și locale, a crescut în iulie la 54,7% din PIB, potrivit datelor Finanțelor.

Datoria publică calculată conform metodologiei UE reprezintă datoria bruta, consolidata intra si intre sub-sectoarele administratiei publice. Conform metodologiei UE, ponderea datoriei in PIB sa calculat luand in considerare suma PIB-urilor realizate in ultimele 4 trimestre și comunicate de INS.

Astfel, datoria guvernamentală s-a cifrat, în iulie, la 628,39 miliarde lei, faţă de 621,83 miliarde de lei în iunie şi 577,14 miliarde de lei (48,8% din PIB) la finalul anului trecut. Datoria pe termen mediu şi lung era în iulie de 606,91 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt de 21,46 miliarde de lei.

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 518,19 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 98,35 miliarde de lei.

Datoria în euro se cifra la 287,04 miliarde echivalent lei, cea în monedă naţională - 282,43 miliarde de lei iar datoria în dolari americani - 57,68 miliarde echivalent lei.

Datoria administraţiei publice centrale se ridica, la sfârşitul lui iulie, la 611,34 miliarde lei, din care 589,88 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în euro (282,85 miliarde de lei, echivalent) şi în lei (269,57 miliarde de lei).

Datoria administraţiei publice locale se cifra la 17,05 miliarde de lei, din care 17,03 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.