Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

David Cameron îi amenință pe rebelii Houthi: 'Vom fi pregătiţi să susţinem cuvintele cu acţiuni'

david cameron

Marea Britanie nu a avut "altă opţiune" decât să întreprindă acţiuni militare împotriva rebelilor Houthi din Yemen, din cauza atacurilor acestora în Marea Roşie, a declarat ministrul de externe David Cameron.

Cameron a declarat că Marea Britanie a dat grupului "avertisment după avertisment" înainte de a se alătura atacurilor conduse de SUA în această săptămână.

Într-un editorial în Sunday Telegraph, citat de BBC, el a spus că preţurile ar creşte în Marea Britanie dacă rebelii Houthi ar bloca rute comerciale importante.

Grupul pro-Hamas a atacat nave în Marea Roşie, susţinând că vizează Israelul din cauza războiului din Gaza.

Atacurile lor asupra navelor de marfă - unele dintre ele fără o legătură clară cu Israelul - au determinat marile companii de transport maritim să devieze navele din Marea Roşie, alegând în schimb o rută mai lungă în jurul Africii de Sud.

Motivul

Cameron a declarat că Marea Britanie a luat parte la aceste atacuri pentru a apăra "libertatea de navigaţie".

El a sugerat, de asemenea, că Marea Britanie ar putea lovi din nou ţinte Houthi dacă atacurile acestora vor continua. "Dacă rebelii Houthi refuză acest pasaj navelor, lanţurile de aprovizionare vitale sunt ameninţate, iar preţurile vor creşte în Marea Britanie şi în întreaga lume", a spus el, relatează NEWS.RO.

"Vom lucra cu aliaţii. Vom apăra întotdeauna libertatea de navigaţie. Şi, în mod crucial, vom fi pregătiţi să susţinem cuvintele cu acţiuni", a precizat el..

Houthi - o organizaţie politică şi militară şiită susţinută de Iran care duce un război civil în Yemen împotriva unei coaliţii susţinute de Arabia Saudită - lansează de săptămâni întregi drone şi rachete asupra navelor comerciale de transport maritim din Marea Roşie, multe dintre acestea fiind interceptate şi doborâte de navele marinei americane aflate în zonă. Grupul rebel a declarat că acţionează în sprijinul luptei Hamas împotriva Israelului în Gaza, după atacul mişcării palestiniene asupra Israelului din 7 octombrie.

Dar Cameron a declarat că afirmaţia Houthi că atacurile lor sunt legate de războiul din Gaza este "un nonsens".

"Au atacat nave din ţări din întreaga lume, care se îndreptau spre destinaţii din întreaga lume", a scris el.

El a adăugat că acţiunea comună "va fi contribuit într-o oarecare măsură la degradarea capacităţilor Houthi construite cu sprijinul Iranului".

Context

Loviturile conduse de SUA împotriva ţintelor Houthi au început vineri dimineaţa devreme şi au fost descrise de premierul Rishi Sunak ca fiind "o acţiune limitată, necesară şi proporţională de autoapărare".

Sâmbătă, un purtător de cuvânt Houthi a declarat pentru Reuters că loviturile nu au avut un impact semnificativ asupra capacităţii grupului de a afecta transportul maritim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.