Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

David Cameron 'se spală pe mâîni': ce va face la finalul referendumului

David Cameron

Premierul britanic David Cameron a declarat miercuri în faţa legislativului de la Londra că nu intenţionează să demisioneze dacă verdictul referendumului de pe 23 iunie va fi părăsirea Uniunii Europene, în condiţiile în care el susţine rămânerea în blocul comunitar, relatează agenţia EFE.

În timpul sesiunii săptămânale de întrebări din Camera Comunelor, şeful executivului a răspuns cu un 'nu' ferm unui deputat laburist care l-a întrebat dacă va face un pas înapoi în cazul victoriei opţiunii Brexit la referendum. Precizarea survine după ce mai mulţi membri ai partidului său conservator au declarat că el va rămâne în fruntea guvernului, indiferent de rezultatul referendumului, deşi unii analişti apreciază că într-o astfel de eventualitate imaginea sa publică ar putea avea de suferit. În campania electorală premergătoare alegerilor de anul trecut, Cameron a promis că va renegocia locul Marii Britanii în UE şi va convoca un referendum la care britanicii vor decide dacă mai vor să rămână în blocul comunitar. El a condiţionat susţinerea unui vot favorabil rămânerii în UE de acceptarea de către partenerii europeni a unor reforme menite să consolideze suveranitatea statelor naţionale, în detrimentul actualei politici federaliste de adâncire a integrării europene.

În urma negocierilor cu ceilalţi lideri europeni, el a primit promisiunea că Marea Britanie va fi exceptată de la participarea la o 'Uniune tot mai strânsă'. Printre concesiile care i s-au mai făcut se numără şi posibilitatea ca Marea Britanie să suspende timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigranţii comunitari noi veniţi, o aşa-numită 'frână de urgenţă' care poate fi aplicată într-un interval de cel mult şapte ani. Cameron s-a declarat mulţumit de acord şi în consecinţă a decis să susţină rămânerea Marii Britanii în UE. El a acordat membrilor cabinetului său libertatea de a susţine orice tabără doresc în campania de dinaintea referendumului. Majoritatea miniştrilor au declarat că susţin şi ei rămânerea în UE. Însă cinci dintre ei au anunţat că se alătură platformei pro-Brexit, la fel cum a procedat şi primarul Londrei, Boris Johnson, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.