Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

David Frost: UE nu pare să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în cadrul acordului de Brexit privind comerţul cu Irlanda de Nord

The Independent
David Frost

Uniunea Europeană nu pare să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în cadrul acordului de Brexit de a minimiza barierele comerciale între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, a afirmat luni negociatorul-şef britanic pentru relaţiile cu blocul Celor 27, David Frost, transmite Reuters.

Frost a spus într-o audiere în parlament că guvernul britanic doreşte "ceva mai multă flexibilitate în modul în care este implementat acest acord".

"În Acordul de retragere există o prevedere care obligă amândouă părţile să reducă pe cât posibil barierele comerciale între Regatul Unit şi Irlanda de nord şi nu sunt sigur că această obligaţie este dusă la îndeplinire", a declarat oficialitatea britanică, recunoscând că este nevoie de o "discuţie sinceră în legătură cu riscurile şi problemele reale produse de procedurile excesive", discuţie care "din păcate nu a avut loc până acum".

El a admis în acelaşi timp că negocierile cu UE pentru implementarea regulilor comerciale post-Brexit "nu sunt extrem de productive", asigurând că "progresul este posibil", dar trebuie evitate aspectele care pot submina procesul de pace din Irlanda de Nord, scrie Agerpres.ro.

"Purtăm discuţii cu UE pentru a putea remedia aceste dificultăţi. Deocamdată nu am reuşit, dar sper încă să fie posibil în următoarea lună", a declarat Frost.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.