Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De aproape 20 de ori, în opt ani, a avut 'CONFERENȚIARUL' Baranga șansa de a pune punct infracțiunii de înșelăciune - Detaliile cazului

Inquam Photos / Octav Ganea
laurentiu baranga

Procurorii PICCJ detaliază modul de operare a lui Laurențiu Baranga, fostul șef ONPCSB, privind inducerea și menținerea în eroare a organelor universității la care preda.

Citește și: EXCLUSIV SURSE Numele 'Ludovic' și `Nelu Tătărelu` pe buzele VÂNZĂTORILOR de măști din starea de urgență dar și pe o înregistrarea ambientală din dosarul UNIFARM

Mai precis acești punctează că acesta a avut 18 ocazii de a corecta problemativa documentului fals de studii depus la instituție, atunci când universitatea a modificat contractul său prin acte adiționale.

”- o infracțiune continuă de înșelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen., constând în aceea că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de conferențiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă;

Citește și: DOSAR La o lună de la scoaterea din țară Mario Iorgulescu era 'total independent de ajutor extern' - A plecat la PSIHIATRIE `julit` în cot și genunchi

- o infracțiune continuă de înșelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen. constând în aceea că ar fi indus și menținut în eroare o instituție de învățământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcția de profesor universitar, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite”, se arată în actele procurorilor.

Citește și: DOSAR Mario, fiul fugar al fostului șef LPF, a fost rugat insistent de cunoscuți să nu se suie la volan cu aproape doi la mie alcool și cocaină în sânge

La data de 11.10.2020, procurorii au propus Judecătoriei Sectorului 5 București arestarea preventivă a inculpatului.

Instanța de judecată a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11.10.2020 și până la data de 9.11.2020.

Potrivit deciziei instanţei, pe timpul când se află în arest la domiciliu, Laurenţiu Baranga nu are voie să-şi părăsească locuinţa fără permisiunea organelor judiciare şi nu are voie să ia legătura cu reprezentanţii Universităţii Valahia din Târgovişte şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară - Bucureşti.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Cirește aici decizia judecătorilor: media-160241957827829600.pdf

Laurenţiu Baranga a fost reţinut sâmbătă, după ce poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - IGPR, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, au efectuat o percheziţie la domiciliul său din municipiul Râmnicu Vâlcea.

"Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente. Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt", susţine Poliţia Română.

Citește și: SURSE - 'Șoptitorii' lui Orban, puși pe listă la alegerile parlamentare: frământări mari în PNL

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de Baranga de la mai mulţi angajatori.

Laurenţiu Baranga a fost numit la începutul lunii septembrie la conducerea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, el demisionând joi din această funcţie.

El şi-a luat diploma de Bacalaureat în anul 1999, la vârsta de 32 de ani, fiind absolvent al Colegiului Tehnic "Dimitrie Leonid" din Bucureşti, apoi la vârsta de 41 de ani a absolvit Facultatea de Management - Universitatea Ecologică Bucureşti, iar la vârsta de 44 de ani devine doctor în management la Universitatea Valahia din Târgovişte.

Citește și: DOSAR A trecut UN AN de la omorul produs de Mario Iorgulescu - Rețeta familiei Iorgulescu de a ține băiatul DEPARTE de brațul lung al legii

Baranga a urmat cursurile mai multor instituţii de învăţământ, obţinând numeroase titluri şi diplome: mediator, evaluator de competenţe profesionale, studii postuniversitare la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cursant la Colegiul Naţional de Apărare, membru în ARACIS, asistent universitar doctorand şi lector universitar la Universitatea Titu Maiorescu - Facultatea de Ştiinţe Economice, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie - Alexandria.

Din anul 2009 până în septembrie 2020, Laurenţiu Baranga a fost pe rând consilier, adjunct şef de serviciu şi director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.