Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a eșuat statul privind corelarea cererii de muncă cu oferta! Ministrul Muncii explică cauzele problemei

edway.edu.au
angajati

Ministrul Muncii Violetei Alexandru a declarat, într-un interviu pentru AGEPRES, că statul a eşuat în activitatea de conectare a cererii de forţă de muncă cu oferta, punctând însă că nu există o problemă gravă a lipsei de forţă de muncă, în contextul în care, recent, demitarul a adoptat o Hotărâre de Guvern privind extinderea forței de muncă din exteriorul României.

AGERPRES: Despre criza forţei de muncă: aţi majorat contingentul de lucrători străini la 30.000 pentru 2020. Nu intenţionaţi să căutaţi forţa de muncă disponibilă în România, poate prin condiţionarea ajutoarelor sociale de care beneficiază cei care sunt capabili de muncă?

Citește și: Raed Arafat rupe tăcerea în cazul care a REVOLTAT România, în ultimele 24 de ore: 'Nu putem vorbi de batjocură. Toți știau că e limită de timp'

Violeta Alexandru: Sunt mai multe aspecte care trebuie punctate aici. E adevărat, am adus în Guvern o hotărâre privind numărul contingentului forţei de muncă din exteriorul României care să lucreze aici, nu este o creştere semnificativă faţă de anul trecut, dar suntem foarte atenţi şi în dialog atât cu sindicatele cât şi cu patronatele şi avem disponibilitatea ca acest număr să crească pe parcursul anului viitor, în funcţie de semnalele pe care aceşti parteneri ni le dau. În acelaşi timp însă, cred că sunt câteva lucruri pe care le putem face în continuare: în primul rând cred că avem o problemă serioasă în ceea ce priveşte activitatea ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă n.r) şi AJOFM-urilor (Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă n.r). Sunt foarte dezamăgită de modul în care acestea realmente se implică, pe de o parte în sprijinirea angajatorilor să găsească forţă de muncă calificată în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea şi, pe de altă parte, între AJOFM-uri şi piaţa forţei de muncă există o insuficientă legătură. Oamenii nu au încredere în sistemul public de recrutare, decât cei care nu au altă posibilitate.

Citește și: Guvernul Orban CUTREMURĂ piața auto! Lovitura pe care le-o pregătește, în 2020, proprietarilor de mașini

AGERPRES: Vă referiţi la angajatori?

Violeta Alexandru: Mă refer la angajaţi, pe de o parte, dar şi la angajatori. Şomerii, oamenii în căutarea unui loc de muncă, nu au încredere, preferă să se ducă pe piaţa liberă, preferă să apeleze la entităţi private care să le caute un loc de muncă, preferă să îşi găsească singuri, din aproape în aproape. Cert este că în acest moment, din păcate, statul a eşuat în a se face vectorul prin care cererea să se întâlnească cu oferta. Nu cred că avem o problemă gravă de lipsă a forţei de muncă, ci doar că nu avem pârghiile şi nu proiectăm credibilitate în relaţie cu oamenii activi, care doresc să se implice pe piaţa muncii, dar care nu ne privesc cu încredere pe noi, instituţiile publice, nu găsesc că aceasta este pârghia prin care să-şi găsească locul de muncă potrivit. Pe de altă parte, constat o reticenţă din partea întregului sistem, inclusiv în componenta fiscală, cu privire la noile forme de muncă. Cred că a venit momentul să discutăm de mai multă flexibilitate în piaţa muncii, concomitent cu o regândire a sistemului de impozitare a muncii. Este adevărat că la începutul acestui mandat am fost foarte activă în deblocarea unor situaţii care afectau pensionarii, dar vă asigur că în egală măsură - şi se va vedea acest lucru de la începutul anului - mă preocupă populaţia activă şi mă preocupă cadrul general în care în acest moment se încurajează sau nu - părerea mea este că nu - munca şi desfăşurarea activităţilor în diferite domenii. Cred că nu avem suficientă înţelegere faţă de schimbările care au loc în piaţa muncii, cred că între stat şi piaţa muncii nu există în acest moment o legătură şi o cunoaştere reciprocă suficientă şi am de gând să fac nişte schimbări radicale în acest domeniu, în primul rând în ceea ce priveşte arhitectura instituţională, respectiv am de gând să mă implic mult mai mult în încurajarea schimbărilor legislative, astfel încât, această categorie largă a celor care au nevoie de flexibilitate, au nevoie de mai multă încredere şi mai puţină birocraţie şi mai multă încredere în rezultatele muncii şi mai puţin în proceduri, să găsească în mine partenerul care să le susţină cauza.

Citește și: Guvernul Orban CUTREMURĂ piața auto! Lovitura pe care le-o pregătește, în 2020, proprietarilor de mașini

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.