Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a ieșit Klaus Iohannis din carantina politică

furtuna

Avem iar box politic pe Dâmbovița.

Președintele Klaus Iohannis a revenit joi la discursurile politice pe care le abandonase la începutul epidemiei de coronavirus. Șeful statului a demonizat, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, „o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate” care votează măsuri „populiste” fără susținere economică și care pune pe „umerii generației tinere factura de mâine a unor măsuri aberante promovate de niște iresponsabili”. Președintele a catalogat ca fiind o „inconștiență” faptul că unii politicieni (nu a dat nume) au condiționat votul în Parlament pentru prelungirea stării de urgență.

După instituirea stării de urgență, pe 16 martie, politica a trecut pe planul doi în spațiul public, aparițiile politicienilor fiind tot mai rare și în special pe paginile lor de socializare, o parte din liderii partidelor fiind și invitați să comenteze prin telefon sau apel video la anumite televiziuni.

Acalmia politică s-a terminat prin escaladarea următoarelor evenimente:

1. Guvernul PNL a acuzat faptul că a găsit goale stocurile de urgență cu echipamente, dezinfectant și a aruncat pe fosta guvernare PSD-ALDE vina neeajunsurilor din sistemul medical. Inițial, în PSD a fost o mare presiune pe liderul interimar Marcel Ciolacu să facă opoziție, însă aceasta a reușit șă-și convingă colegii să se abțină de la luptele politice până trece epidemia. Odată cu atacurile din PNL, „moratoriul” impus de Marcel Ciolacu a fost ridicat în Kiseleff și s-a dat liber la activitatea clasică de opoziție.

2. PSD, ALDE, Pro România și UDMR au acuzat faptul că Guvernul Ludovic Orban II nu s-a consultat cu partidele parlamentare în cele 30 de zile de stare de urgență și a luat decizii de unul singur deși are 20% în Parlament. Marele reproș adus PNL este în continuare că Guvernul sare peste Parlament.

3. La pachet, în Parlament s-au promovat și votat legi cu măsuri pentru cetățenii afectați de coronavirus dar și pentru firme: amânare rate la bănci, amânarea plății unor utilități, majorarea salariilor unor angajați din sistemul medical și se pregătesc și alte legi precum aplicarea unor scutiri de la plata chiriei și plafonarea preţului medicamentelor şi a alimentelor pe perioada stării de urgență.

Dacă toate grupurile parlamentare, cu excepția PNL, au făcut propuneri pentru Guvern, o parte din ele au spus chiar că NU votează prelungirea stării de urgență, precum Pro Europa condus de Victor Ponta și parlamentarii ALDE conduși de Călin Popescu Tăriceanu.

În replică, ministrul PNL  Florin Cîțu i-a făcut „criminali” pe liderii PSD, ALDE și Pro România.

Parlamentul a votat joi prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile. În Hotărâre au fost introduse și o serie de noutăți:

  • Pe durata stării de urgență, restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege
  • Modificarea, completarea sau abrogarea, după caz, a unor dispoziții prevăzute în acte normative cu putere de lege, motivate de prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 se dispune numai prin acte normative cu putere de lege
  • Guvernul va acționa pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale
  • Periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate
  • În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate.

(Textul integral al Hotărârii este aici )

Liberalii au comentat că aceste noi reguli sunt menite să împiedice emiterea de Ordonanțe Militare. Social-democrații spun că nu este adevărat și că se pot emite ordonanțe militare, singura deosebire fiind că Guvernul trebuie să dea OUG pentru restrângerea unor drepturi și libertăți și abia apoi se pot emite ordonanțele militare. Cheia aici este că OUG-urile pot fi modificate în Parlament.

„Vom prelua controlul în Parlament”, anunța miercuri PSD.

Prin conferința de azi, președintele Klaus Iohannis a devenit ultimul mare jucător care revine în ping-pong-ul politic.

Ironia face ca scandalul politic să se întețească pe măsură ce se apropie vârful epidemiei de coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.