Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce actualele proteste nu vor avea magnitudinea celor împotriva OUG 13

Inquam Photos / Alexandru Busca
Inquam protest Piata Victoriei august 23

Aproximativ 2000 de persoane au fost prezente în Piața Victoriei duminică seară, pentru a protesta împotriva propunerilor din Justiție făcute de Tudorel Toader.

Rețeta seamănă cu cea aplicată la ultimele proteste de acest fel. Mulți dintre influencerii de pe Facebook au fost prezenți, inclusiv vedete implicate civic precum Tudor Chirilă, dar și membri ai opoziției și ai fostului guvern Cioloș. Din Piață s-au făcut live-uri pe Facebook, s-au scandat mesaje împotriva guvernării și s-a cântat la unison „Deșteaptă-te, române”.

Sunt însă câteva diferențe majore din cauza cărora protestul început săptămâna trecută nu va avea, în condițiile actuale, magnitudinea ultimului de acest fel.

În primul rând, cetățenii nu mai au senzația că sunt puși în fața faptului împlinit. Nu mai au doar 14 zile până când o Ordonanță obscură va intra în vigoare. În cazul de față este vorba despre niște propuneri făcute de ministrul Justiției, propuneri care vor fi comentate și dezbătute pe larg. Pentru ca zeci de mii de români să iasă iar din case este nevoie să aibă senzația că aceea este cea din urmă soluție.

În al doilea rând, actualele modificări sunt discutabile. Cel puțin câteva dintre ele. Inclusiv marii influenceri și analiști politici se feresc să descrie pachetul legislativ în alb și negru, ci în mult mai multe nuanțe de gri, de care nu era nevoie atunci când vorbeau de OUG 13. Până la urmă, inclusiv pentru scoaterea președintelui din jocul numirii procurorului general și a șefilor DNA și DIICOT se găsesc argumente pozitive, precum faptul că propunerea lui Toader nu face decât să elimine negocierile politice din mecanismul acestor numiri și să le înlocuiască cu un set de proceduri transparente. Exemplu: Tudorel Toader și soarta anticorupției. Ori, când pachetul legislativ propus nu mai este privit ca răul absolut, nu mai poate crea sentimente adverse la fel de puternice.

Spuneam însă la început că actualul protest nu va ajunge la nivelul celui din urmă cu jumătate de an doar în cazul în care condițiile de astăzi vor rămâne neschimbate. În schimb, dacă vor apărea decizii precipitate din partea puterii, lucrurile se pot schimba. Dacă ministrul de Interne va ordona jandarmilor să folosească forța sau dacă primarul general va face exces de zel încercând să împiedice protestatarii să se mai manifeste, ei bine, Tudorel Toader ar putea avea „șansa” să cunoască proteste precum cele împotriva predecesorului său, Florin Iordache, și a celebrei OUG 13.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.