Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce ar trebui modificată Constituția - Mihai Tudose explică, punct cu punct, motivele

652x450_069678-constitutia-romaniei[1]

De ce ar trebui modificată Constituția - Mihai Tudose explică, punct cu punct, motivele

Fostul premier, europarlamentarul PSD Mihai Tudose, este de părere că ar trebui modificată Constituţia, având în vedere, de exemplu, că actuala Constituţie precizează că România este o ţară în curs de aderare la UE. Tudose crede că în noua Constituţie ar trebui să se reglementeze şi modul de organizare a alegerilor locale.

”Poate e nevoie ca în viitorul mandat al noului Parlament, al noului preşedinte, Constituţia să sufere nişte modificări. În Constituţia de astăzi România este ţară în curs de aderare. Lucrurile s-au mai schimbat. Adaptarea Constituţiei la noile realităţi şi pus în Constituţie nişte lucruri foarte clare în ceea ce priveşte alegerile. Începând de la modul de a organiza alegerile sau şi data. Ştim sigur că în prima duminică a lunii noiembrie, din 4 în 4 ani se întâmplă alegerile alea. În ultima duminică a lunii mai se întâmplă chestia aia şi cu asta dispare orice tentaţie de a adapta anumite lucruri la o realitate mai mult sau mai puţin generală”, a declarat Tudose la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, anunță news.ro.

Întrebat dacă România ar trebui să rămână republică semiprezidenţială, Tudose a spus că şi acest lucru ar trebui reglementat

”Şi asta ar trebui un referendum, să se hotărască românii ce vor de la viaţă. Vrem o republică prezidenţială, vrem o republică parlamentară, vrem... ce tip de organizare vrem. Fiindcă ceea ce se întâmplă astăzi şi ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani cu acea discuţie, cine reprezintă România la Consiliu, premierul sau preşedintele.

Vă spun, preşedintele României, indiferent cum îl cheamă pe el astăzi, pe baza confuziei din Constituţie şi a deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele se duce la Consiliu unde se stabileşte că România închide sau nu minele, o decizie care până la urmă aparţine Guvernului. Guvernul trebuie să vadă dacă şi cum şi care-s implicaţiile Dacă preşedintele se înţelege cu premierul şi lucrează, e ok. Dacă este ostilitate, cum a mai fost, preşedintele a participat la o decizie şi după aia vine la guvern şi spune guvernului, vezi că trebuie să pui panseluţe. Şi guvernul spune pune tu că tu ai negociat”, a declarat Tudose.

Europarlamentarul a adăugat că un an sau doi ar trebui pregătit procesul de modificare a Constituţiei.

”Ar trebui un an-doi pregătit acest proces şi apoi populaţia să tragă linie, ăsta este noul proiect de Constituţie, da sau nu şi închidem subiectul. Repet, de la alegeri până la alte lucruri care şi-au dovedit...şi în Constituţie sunt anumite termene de cuvinte cu dublu sens, că limba română e cea mai bogată”, a spus Tudose.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.