Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce are nevoie Mircea Geoană să fie garantat de Klaus Iohannis

revista presei

Evenimentul Zilei:

Nicăieri n-am întîlnit vreun element de program politic menit a deosebi noul PSD de vechiul PSD. Din cîte mi-am dat eu seama, singura deosebire dintre noul PSD și vechiul PSD constă, în viziunea lui Mircea Geoană, în faptul că noul PSD va fi condus de el și nu de Victor Ponta. În rest, Mircea Geoană a prezentat noul PSD nu drept un partid nou, aflat la Stînga PSD, în stare să dea curs unor interese pe care partidul de ciocoi PSD nici nu le-a luat în seamă, ci drept un partid alcătuit din lideri și parlamentari PSD, revoltați de actuala conducere. Din cîte am înțeles, acești lideri și acești parlamentari (ținuți deocamdată la Secret) ar fi încercat să-l dea jos pe Victor Ponta și să-l pună pe Mircea Geoană. Cum Victor Ponta a reacționat rapid, înăbușind complotul din fașă, acești lideri și acești parlamentari sînt gata să-l urmeze pe Mircea Geoană. Chiar dacă eu văd un nou partid nu ca pe un PSD condus de Mircea Geoană, ci ca un partid la Stînga PSD, condus de Mircea Geoană, să admitem că acțiunea lui Mircea Geoană pariază pe următorul fapt tipic românesc: O serie de lideri și parlamentari PSD sunt neliniștiți la gîndul că, după venirea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, din cauză că-i condus de Victor Ponta, PSD va pierde guvernarea. Soluția propusă de Mircea Geoană pare surîzătoare. El zice cam așa. Spre deosebire de Victor Ponta, eu sînt în grațiile lui Klaus Iohannis. Dacă trîntim PSD la Moțiunea de cenzură, rămînem la Guvernare (sub conducerea mea ca premier) în cadrul unei coaliții naționale cu PNL. Eu, Ion Cristoiu, dacă aș fi lider PSD sau parlamentar PSD, m-aș grăbi să mă alătur lui Mircea Geoană. Soția însă, care, ca toate soțiile, răspunde de partea pragmatică a familiei, mă va întreba: Dar, de unde știi tu că Klaus Iohannis nu vrea să-l mai vadă în ochi pe Victor Ponta? Chiar, de unde știu, că de o lună cei doi stau bot în bot și se înțeleg atît de bine că, la întîlnirile lor, dau buzna îngeri din ceruri, să vadă și ei ce-nseamnă frățietat creștină. Și atunci eu m-aș trezi la realitate. Într-adevăr, de o lună, de cînd a depus Jurămîntul, Klaus Iohannis n-a dat nici un semn c-ar dori să lucreze cu premierul Mircea Geoană și nu cu premierul Victor Ponta. Şi ştiţi ce-aş face atunci? L-aș suna pe Mircea Geoană și i-aș spune că mă înscriu imediat în partidul lui. Cu o singură condiție: Să-l roage pe Klaus Iohannis să dea un semn, un semn măcar, oricît de mic, din care să înțelegem că vrea un alt premier de la PSD decît Victor Ponta.Abia atunci, cînd vom avea un Mircea Geoană Garantat de Klaus Iohannis, un lider PSD și-ar putea permite să-l urmeze în noul partid.

Digi24:

Românii se tem cel mai mult de izbucnirea unui război în regiune, în următorii 25 de ani. Pe locul al doilea este teama de îmbătrânire a populaţiei, iar abia după aceea vine teama de inflaţie şi creştere a preţurilor. La întrebarea „Credeţi că în România lucurile merg într-o direcţie bună sau greşită?”, peste jumătate dintre cei intervievaţi sunt optimişti. Procentul pesimiştilor - 33 la sută. Acelaşi studiu IRES arată că o majoritate covârşitoare - peste 90 la sută - consideră că România are nevoie de un proiect de ţară. Iar cel care ar trebui să iniţieze acest proiect este preşedintele, cred 53 la sută dintre respondenţi. Alţi 20 la sută sunt de părere că iniţiatorul ar trebui să fie şeful Executivului, în timp ce 13 la sută sunt de părere că societatea civilă trebuie să aibă iniţiativa. Un alt aspect relevat de studiul IRES este acela că 65 la sută dintre respondenţi cred că România poate deveni o ţară cu influenţă în lume. 32 la sută nu cred într-un asemenea scenariu. Există şi o pondere de 2% - români convinşi că avem deja influenţă la nivel mondial.

Ziarul Financiar:

Aprecierea substanţială a francului elveţian va crea o problemă socială extrem de gravă, iar BNR este responsabilă pentru această situaţie, care trebuie remediată printr-un act normativ, consideră avocatului Gheorghe Piperea. “Pentru toată lumea, debitori şi bănci, ar trebui dată o Ordonanţă de Urgenţă care să impună un plafon pentru cursul dintre francul elveţian şi leu. Această monedă este una toxică, vânzarea acestor credite a fost ca şi cum ai vinde otravă. Cei care au făcut acest gest iresponsabil ar trebui să răspundă, BNR ar trebui să răspundă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.