Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce au explodat infecțiile cu SARS-CoV-2 în Israel în ciuda ratei celei mai mari de vaccinare din lume

captura TVR
Herman Zvika Berkovits

Israelul, țara cu cea mai mare rată de vaccinare a populației, a înregistrat cel mai mare număr de infectări zilnice cu SARS-CoV-2 din ultimele luni, fiind raportate aproape 1.200 de cazuri.

În acest timp, a crescut și numărul persoanelor aflate în stare gravă din cauza COVID-19. Călătoriile în străinătate, inclusiv în zone roșii, indisciplina unor cetățeni care nu stau în izolare, deși ar trebui, precum și o scădere a nivelului de anticorpi în rândul populației imunizate - ceea ce ar face necesară o a treia doză de vaccin - se numără printre cauzele care au dus la această situație, a explicat la Digi24 dr. Herman Berkovits, medicul personal al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, transmite Știri.md.

După redeschiderea completă a economiei sale, în primăvară, și renunțarea, luna trecută, la toate restricțiile anti-COVID, Israelul a început să impună din nou măsuri, inclusiv purtatul măștii în interior și în transportul în comun, din cauza exploziei infectărilor cu noul coronavirus, provocată de tulpina Delta. În plus, autoritățile israeliene intenționează să reintroducă regula accesului în anumite spații publice interioare doar pentru vaccinați.

În Israel au fost vaccinate aproape 11 milioane de persoane, 60 la sută din populație având deja schema de imunizare completă. Dacă la această proporție se adaugă persoanele care au trecut prin boală, rezultă că aproximativ 70 la sută din populație ar fi protejată, teoretic, de coronavirus. Cu toate acestea, se întrevede manifestarea unui al patrulea val pandemic. Cum se explică acest fenomen?

Israelienii iubesc turismul

Herman Berkovits, medicul care l-a vaccinat pe fost premier Benjamin Netanyahu, spune că israelienii iubesc să facă turism, în toată lumea, iar în perioada în care s-au ridicat restricțiile au călătorit, inclusiv în țări „roșii”. De aceea, este foarte importantă examinarea la aeroport și în special izolarea. „Din păcate, și noi avem indisciplinații noștri, persoane care s-au întors din Grecia sau din Statele Unite și care ar fi trebuit să stea în izolare,  ele au fost purtătoarele noului val care s-a instalat încet-încet”, a menționat medicul.

Numai duminică au ieșit din Israel 22.000 de turiști. O parte dintre ei au plecat spre Turcia, care este o țară roșie, alții în Egipt, care este tot o țară roșie. Acești turiști pot să aducă boala înapoi și dacă nu este acea izolare, care trebuie să fie perfectă, aceasta este explicația pentru un nou val, spune dr. Berkovits.

Anticorpii vaccinaților încep să scadă. E nevoie de o a treia doză

Pe de altă parte, studiile arată că numărul de anticorpi a început să scădă în populația vaccinată, sunt persoane care au deja șapte luni de la vaccinare. Dr. Berkovits a dat exemplul unui prieten de-al său, directorul unui mare spital, care deși avea anticorpi, totuși s-a îmbolnăvit, făcând, e adevărat, o formă ușoară spre medie de COVID. Asta arată, în opinia medicului israelian, că mutația suferită de virus are probabil un efect mai puternic decât acest vaccin, pe fondul numărului de anticorpi care este în descreștere.

„Va trebui să ne gândim la o a treia doză de vaccin, deja în Israel s-a început administrarea unei a treia doze, deocamdată în cazul celor cu transplanturi, dar se preconizează să primească și pacienții cu cancer”, a spus medicul.

Probabil că în final, se va decide administrarea unei a treia doze în cazul tuturor persoanelor de peste 50 de ani, pentru că studiile au arătat că mai ales la acestea se constată o scădere a titrului de anticorpi.

Cei care mor sunt nevaccinații

Israelul nu va aștepta aprobări de la OMS sau de la FDA-ul american, a menționat Berkovits, reamintind că Israelul a fost pionier în luarea unor decizii - a vaccinat și femeile însărcinate, și copiii sub 16 ani. Personal, spune că ar fi de acord cu această a treia doză, pentru că a constatat inclusiv în cazul pacienților săi că persoane care aveau inițial un titru de anticorpi foarte mare, acum sunt cu el la limită.

„Am vaccinat 11 milioane de persoane, absolut nimeni n-a murit de la vaccin, absolut nimeni n-a făcut paralizie de la vaccin. Au făcut forme ușoare de gripă, dureri locale, puțină temperatură, lucruri elementare. Din păcate, și noi avem oamenii noștri și populația noastră care nu s-a vaccinat încă și ei sunt cei care sunt foarte bolnavi. Nu avem așa de mulți morți, dar majoritatea celor pe care îi avem acum sunt dintre cei care nu au fost vaccinați, persoane de 50-60 de ani. Deci, efectele secundare ale vaccinului sunt minore, nu există absolut nicio problemă în genom sau în celule, femeile însărcinate care au fost vaccinate au dat naștere unor copii sănătoși, de aceea, cel puțin pentru un timp, această vaccinare este foarte importantă. Ce pot să vă spun este că după 6-7 luni imunitatea începe să scadă, deci va trebui să primim un nou vaccin, așa cum primim în cazul gripei. Probabil că nu vom scăpa de aceste mutații, însă cea mai importantă este vaccinarea, ca să putem intra într-o viață mai normală”, a punctat Herman Berkovits.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.