Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce concedierile îi determină pe alți lucrători să demisioneze: Explicația unui efect de domino surprinzător

variante demisie

Într-un mediu economic caracterizat de disponibilizări pe scară largă și de reduceri de personal, mulți angajați își păstrează cu tărie posturile. Cu toate acestea, potrivit unor experți, aceste reduceri pot crea un efect de domino surprinzător - determinându-i pe unii dintre lucrătorii rămași să renunțe voluntar la locul de muncă.

Un studiu publicat în Academy of Management Journal în ianuarie 2023, în care cercetătorii au aplicat un cadru propriu pentru a studia 1.620 de magazine de vânzare cu amănuntul pe parcursul a 22 de luni, pentru a prezice scurgerile de capital uman, a arătat că disponibilizările la nivelul întregii companii erau de 10 ori mai probabile decât demisiile care urmau plecărilor voluntare. Și în timp ce demisiile ulterioare concedierilor au înregistrat un vârf în rândul tuturor angajaților, tendința a fost mai pronunțată în rândul lucrătorilor cu performanțe ridicate, crescând de la aproximativ 1,5% la 2% în cele șase luni după ce au fost anunțate reducerile de personal - un vârf de 75%, conform BBC.

Experții spun că au văzut, într-adevăr, tendințe similare în toate sectoarele. Mulți lucrători supraviețuiesc unei reduceri de personal, pentru a descoperi că lovitura psihologică dată de concedieri în general poate zdruncina încrederea. Adesea, o criză de încredere în angajatorii lor, lipsa de resurse și instabilitatea din industrie îi determină pe lucrători să plece înainte ca întreprinderile să îi dea afară.

"Observăm că oamenii nu au tendința de a aștepta ca pierderea locurilor de muncă să se facă simțită înainte de a pleca - cifra de afaceri crește imediat după ce sunt anunțate concedierile", spune Sima Sajjadiani, profesor asistent la Sauder School of Business de la Universitatea din British Columbia, cu sediul în Vancouver. "Semnalul pare să fie: "Nu am timp aici, trebuie să fug"."

În general, cifra de afaceri este adesea contagioasă. Sajjadiani spune că o demisie a unui angajat poate urma rapid alta, deoarece colegii copiază adesea comportamentele. Spre deosebire de demisiile voluntare, însă, concedierile creează un sentiment de urgență.

Un val de reduceri de locuri de muncă pe scară largă poate convinge lucrătorii neafectați că rolul lor este următorul care va fi eliminat. "Atunci când se anunță concedieri, semnalul este că organizația nu mai este un loc sigur de muncă", spune Sajjadiani. "Angajații văd veștile sau chiar pe colegii lor care își împachetează lucrurile și pleacă, și se simt ca într-o situație de urgență - este emoțional."

În multe cazuri, concedierile zdruncină adesea loialitatea lucrătorilor și sentimentul de a avea un scop în cadrul unei organizații. "Siguranța locului de muncă este crucială pentru ca cineva să fie dispus să facă un efort suplimentar pentru un angajator", spune Sajjadiani. "În cele din urmă, angajarea este o relație tranzacțională: este un contract între angajator și angajat. Dacă una dintre părți nu se angajează să o respecte, se destramă repede."

Într-adevăr, concedierile "pot semăna semințele îndoielii pentru angajați", spune Jim Link, director de resurse umane la Society for Human Resource Management (Shrm), cu sediul în Virginia, SUA.

Apoi, faptul că angajații își pierd colegii, prietenii și relațiile de muncă apropiate dintr-o singură lovitură poate agrava aceste sentimente. "Este vorba despre conceptul de "job embeddedness": atunci când oamenii lucrează împreună, se creează o rețea invizibilă de legături sociale între colegi", adaugă Sajjadiani. "Atunci când aceasta se destramă ca urmare a concedierilor, se creează un impact psihologic."

Ulterior, reducerea locurilor de muncă poate lăsa lucrătorii rămași în urmă cu sentimente de remușcare, pierdere și incertitudine. Practic, lucrătorii rămân, de asemenea, cu stresul de a fi nevoiți să facă mai mult cu mai puțin, adaugă Link. "De asemenea, ei pot fi îngrijorați de faptul că sunt lipsiți de resurse și rămân cu responsabilități mai mari în urma concedierilor: prietenii și colegii dispar, dar nu și munca."

Pe măsură ce colegii se confruntă cu concedieri, unul dintre motivele pentru care lucrătorii cu cele mai bune performanțe pot alerga în mod special către alte roluri, spune Sajjadiani, este că "reducerile departamentale înseamnă adesea că cei mai performanți și managerii își pierd locurile de muncă. Acest lucru trimite colegilor cu performanțe ridicate semnalul de a căuta oportunități și de a-și asigura un loc de muncă în altă parte" - mai ales că aceștia ar putea avea perspective mai bune pe piața muncii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.