Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce contează manifestația profesorilor

profesori

Astăzi un număr neclar de oameni (între 9 și 15 000) au ieșit în stradă cerând salarii mai mari în Educație. Motivele imediate țin de modul în care Guvernul a gestionat celebra ordonanță a salarizării. După ce s-a negociat de mai multe ori, după ce sindicatele par să fi contribuit la demisia fostului ministru al muncii, Ana Costea, Guvernul a decis că profesorii vor primi zero măriri (plus un fond de premiere) iar noul ministru al muncii i-a îndemnat, cu o surprinzătoare lipsă de empatie, să se bucure de salariile cele noi ale medicilor.

Mobilizarea sindicatelor din învățământ este cumva neașteptată, dată fiind relativa apatie a sindicatelor din domeniu. Nu putem exclude că neprieteni ai guvernului Cioloș vor fi făcut presiuni să pună lucrurile în mișcare.

Altfel, gesturile sindicatelor par a fi bine gândite. Legitimitatea Guvernului Cioloș se bazează pe ideea că este dorit de popor ca tehnocrat care să țină în frâu tendințele politicianiste din Parlament. Deocamdată "strada" a susținut această poziție, de exemplu evitând să protesteze împotriva Guvernului în scandalul dezinfectaților. Astăzi este primul moment când Cioloș se confruntă în mod real cu manifestații de stradă și asta ar putea să-i creeze o stare de insecuritate care să îl predispună la concesii.

Nervozitatea lui Cioloș s-ar putea accentua după alegerile locale. PSD și ALDE ar avea în mod normal dificultăți să găsească o justificare pentru o moțiune de cenzură. Dar o continuare a manifestaților profesorilor le-ar putea oferi motivația necesară. Ba chiar ar putea să-i pună în poziția să se simță forțați să depună o moțiune, chiar dacă ar prefera să nu își complice viața înainte de alegeri.

Dar ce au făcut cu adevărat profesorii bine (din punctul lor de vedere) a fost să protesteze și la Palatul Cotroceni. Iohannis ne asigură că una din prioritățile sale este educația. Strict logic, asta înseamnă promovarea intereselor elevului,  nu ale profesorului. Dar emoțional vorbind, următorul discurs al lui Iohannis pe temă ar putea să sune găunos dacă profesorii sunt vexați. Și, alături de stradă, Iohannis este celălalt pilon de sprijin al Guvernului Cioloș.

După cum sugeram mai devreme, nu am o mare încredere în sindicatele din învățământ. Dar, deocamdată, își joacă cărțile inteligent.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.