Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce e Moldova nerăbdătoare să înceapă negocierile de aderare la UE

stiri.md
Moldova UE

Moldova presează pentru a avansa spre accederea în UE după ce a depășit mai multe repere relevante în materie de reforme, întrucât candidații la aderare sunt îngrijorați că atenția UE va fi deturnată de la extindere, relatează Financial Times citat de Rador Radio România.

Context: După ani de opoziție membrii UE sunt iarăși favorabili extinderii blocului, datorită invaziei ruse din Ucraina. Consiliul European a convenit în decembrie începerea negocierilor formale de aderare cu Ucraina și Moldova, dar de atunci lucrurile s-au împotmolit în privința stabilirii datei concrete a începerii negocierilor.

„Moldova a îndeplinit toate cele trei recomandări stabilite de Comisie în noiembrie. Și am fi foarte recunoscători dacă statele membre ar recunoaște aceste eforturi depuse până acum”, a declarat Cristina Gherasimov, vicepremierul Moldovei pentru integrare europeană.

Războiul din Ucraina a supus Moldova vecină la o presiune economică intensă, iar Rusia a lansat atacuri hibride contra ei. Acestea au îndemnat guvernul pro-occidental moldovean să accelereze reformele necesare pentru accederea în UE.

Consiliul European de joi va dezbate extinderea. Unele țări, inclusiv Austria, cer ca și candidatura Bosniei și Herțegovina - aprobată săptămâna trecută de Comisie - să fie legată de cele ale Ucrainei și Moldovei.

Alți demnitari, atât de la Bruxelles cât și ai statelor membre, afirmă că ar trebui ca fiecare candidat să fie tratat în parte, după propriile merite, subliniind că reformele Bosniei din ultimii doi ani sunt incomparabil mai puțin impresionante decât ale Ucrainei și Moldovei.

Gherasimov i-a mulțumit Comisiei pentru realizarea unui proiect de cadru de lucru pentru negocieri - un document care stabilește regulile și structura negocierilor de aderare - și a declarat că Moldova „așteaptă adoptarea lui rapidă” de către cele 27 de state membre.

„Am vrea să vedem un cadru de lucru pentru negocieri care să ne permită să ne accelerăm programul de reforme interne, astfel încât să putem adera la UE cât mai curând cu putință”, a precizat ea.

Susținerea publică în Moldova pentru aderarea la UE a crescut de la vreo 55% înainte de decizia UE din decembrie la 68% ulterior, conform unui sondaj de luna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.