Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este bypassul aortocoronarian o operație salvatoare de viață

Radu Pop
dr nechifor sanador

Procesul patologic de ateroscleroză, de îngustare a arterelor coronare, este cel care stă la baza bolii coronariene ischemice. Atunci când pe vasele de sânge care irigă mușchiul inimii apar plăci de aterom, fluxul sanguin devine parțial sau complet blocat, ceea ce cauzează apariția simptomatologiei tipice de ischemie cardiacă: durere în piept, palpitații, fatigabilitate, respirație îngreunată. Cea mai gravă complicație a ischemiei cardiace este infarctul miocardic, când o arteră care irigă inima cu sânge oxigenat este complet blocată și, dacă nu se intervine cu maximă urgență, țesutul irigat își pierde viabilitatea și, în cazurile grave, se poate produce rapid decesul.

Bypassul aortocoronarian este o procedură chirurgicală complexă indicată persoanelor diagnosticate cu boală coronariană ischemică pentru revascularizarea inimii prin restabilirea fluxul de sânge arterial către inimă. Intervenția chirurgicală de bypass aortocoronarian este salvatoare de viață pentru pacienții cu risc crescut de evenimente ischemice fatale, mai ales atunci când este efectuată de o echipă chirurgicală cu experiență. Procedura chirurgicală de bypass nu vizează placa de aterom acumulată în interiorul vasului, ci creează o derivație care ocolește obstrucția, utilizând în acest sens un graft vascular, recoltat chiar de la pacient.

Grafturile pentru bypassul aortocoronarian pot fi arteriale sau venoase, adică sunt recoltate fragmente de arteră sau de venă pentru a realiza derivația coronariană. Cele mai bune rezultate se obțin cu ajutorul grafturilor arteriale, preferate celor venoase pentru durabilitatea lor.

Pentru stabilirea indicației de bypass aortocoronarian, se realizează o coronarografie (angiografie) cardiacă, o procedură diagnostică minim invazivă, care stabilește cu exactitate numărul, localizarea, gravitatea și extensia leziunilor aterosclerotice ale arterelor coronare. După efectuarea acestei investigații, pacienții sunt evaluați de o echipă multidisciplinară, formată din medici cardiologi, specialiști în cardiologia intervențională și chirurgi cardiovasculari, pentru a stabili indicația optimă pentru revascularizarea miocardică și modalitatea de intervenție.

Conform studiilor recente, intervenția de bypass aortocoronarian cu graft arterial are cele mai bune rezultate în revascularizarea coronariană, cu multiple beneficii pentru pacient și cu rezultate excelente pe termen lung.

O intervenție chirurgicală cardiovasculară este un eveniment important în viața oricărui pacient. Deoarece medicina modernă presupune informarea atentă a pacienților cu privire la boala de care suferă, echipa medicală de la SANADOR oferă acestora informații complete legate de patologia lor și pașii ce trebuie să îi urmeze în gestionarea afecțiunii și îi implică activ în luarea deciziilor cu efecte pe termen lung. Secția de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților intervenții complexe de revascularizare a miocardului, în condiții de maximă siguranță, realizate de o echipă chirurgicală cu experiență vastă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.