De ce în unele cafenele primești și un pahar cu apă alături de cafea

Autor: Daniel Mihai Dragomir

Publicat: 28-10-2025 01:00

Actualizat: 28-10-2025 01:13

Article thumbnail

Sursă foto: fullcoffeeroast.com

Obiceiul de a servi un pahar cu apă alături de cafea este unul cu rădăcini adânci în istorie, datând de secole. Originile acestui ritual pot fi urmărite până în Turcia și Grecia secolului al XVI-lea, pe vremea când cafeaua începea să câștige popularitate în Imperiul Otoman.

Contrar așteptărilor, scopul inițial al paharului de apă nu era acela de a hidrata consumatorul sau de a neutraliza gustul, așa cum se obișnuiește astăzi, informează Blic.

Apa servită cu cafeaua nu era destinată pentru băut. Motivul era… lingurița. Mai exact, multe femei se plângeau de problema cu lingurița folosită pentru amestecarea cafelei.

După ce amestecau, lingurița se murdărea, iar ele trebuiau să o așeze pe farfuriuță, lucru considerat nepoliticos și inestetic.

De aceea, ospătarii au început să servească apă alături de cafea, pentru ca oaspeții să poată clăti lingurița înainte de a o pune pe farfurioară.

Acest ritual s-a schimbat în 1873, odată cu instalarea primelor rețele publice de alimentare cu apă din izvoare montane. Ospătarii doreau să demonstreze că băuturile lor sunt preparate cu apă pură de izvor și că sunt sigure pentru consum.

Paharul de apă în zilele noastre

Astăzi ni se pare perfect normal să primim un pahar cu apă lângă cafea, deși în unele restaurante și cafenele trebuie să îl ceri special.

Însă apa are și rolul de a neutraliza gustul. Funcția ei este să curețe papilele gustative înainte și după consumul de cafea, scrie Tastylicious.com.

Apa elimină aroma a tot ce ai consumat în ultima oră și te ajută să percepi mai bine gustul cafelei, mai ales dacă este una de calitate.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri