Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce Iohannis se tot nimerește la aceeași masă cu Antena3? Dar cu PSD?

ga_mi_49581000

Cei tot mai dezamăgiți de ”coincidențele” care-i aduc la aceeași masă, în afara țării, pe oamenii lui Iohannis și pe șeful postului Antena3 ar putea da dovadă de mai multă reflexivitate. Morala și politica sunt ca apa și uleiul. În politică, adversarii de azi sunt prietenii de mâine și, în general, prietenii au nevoie de mai puțină atenție decât inamicii.

Sigur că, din punct de vedere moral, Iohannis se îndepărtează de electoratul care l-a făcut președinte. Dar Iohannis nu mai e candidat. Azi e președinte și-și dorește un nou mandat, peste patru ani.

Nu mai e niciun dubiu că Iohannis va pune toate jetoanele pe cartea marelui consens, pentru a-și îndeplini obiectivele, ca politician și om de stat.

E coincidență că Mihalache se află umăr la umăr cu reprezentantul Antena3 la Balul Sașilor de la Munchen? Improbabil. Mai ales că, doar cîteva zile mai târziu, Gâdea pare a fi umbra lui Mihalache la Washington. Două coincidențe la rând - greu de crezut.

Ce concluzie tragem de aici? Cea firească. Cotrocenii dau semne tot  mai evidente de apropiere de Antena3. Iohannis, candidatul terfelit pe trustul lui Voiculescu în campania electorală, stă la aceeași masă cu ”călăii” săi. Sigur, cei care-i sar în cap președintelui astăzi, pentru această șocantă asociere de imagine, au un interes precis: sunt adversarii neîmpăcați ai stilului de jurnalism de la Antena3 și vor să izoleze cât mai mult postul lui Gâdea.

Interesele politice ale lui Iohannis sunt diferite. În peisajul mediatic și-a cam pierdut aliații. B1Tv l-a tocat tot anul trecut. Postul este bănuit de o apropiere de fidelii lui Ponta și de Traian Băsescu. RTV, concurentul Antenei3, a făcut din Iohannis o țintă vie pe tot parcursul lui 2015. Realitatea TV îl susține, destul de neconvingător însă, și oricum audiențele acestui post sunt foarte slabe. După un an de mandat, Iohannis și-a făcut mulți adversari în presă. Unii sunt pe linie politică, alții sunt sincer dezamăgiți de inerția și neputința sa.

Așa că șeful statului acționează și-și caută puncte de sprijin.

Antena3, după ce Iohannis a câștigat mandatul de președinte, a încercat să-l menajeze și chiar să se apropie de el. I-a făcut bezele, cum se zice, în tentativa de a sta în preajma unui om politic popular. Poate că e și un interes în spate. Acela de a nu pierde sediul în care funcționează televiziunea. Poate că e și interesul patronului aflat în închisoare de a-și salva averea de la confiscare. Nu e clar însă cum ar putea Iohannis să-i ajute.

Klaus Iohannis nu e Traian Băsescu și el știe asta. Nu e un mare comunicator, e lipsit de charismă. El nu-și va permite niciodată să câștige al doilea mandat cu toate media împotriva sa, așa cum a făcut-o predecesorul. El nu-și poate alimenta popularitatea din conflictul cu mogulii, nu are știința asta și nici nu e stilul lui.

Pacifist, Iohannis are nevoie de aliați între inamicii puternici. Ăsta e și motivul pentru care nu vrea să-și ostilizeze PSD. Pentru același motiv se apropie de postul de știri care încă e în topul ratingurilor, deși detestat de restul audienței, cea care l-a și votat pe Iohannis.

Antena3 și PSD împart niște caracteristici similare. Sunt primii în top, dar tot restul lumii e împotriva lor. Dacă măsurătorile de audiență s-ar face ”în două tururi”, Antena3 ar mânca bătaie sistematic de la restul posturilor. Așa ceva nu se întâmplă.

Iohannis pare că se angajează să le întindă o mână și să-i scoată din izolare, să-i facă frecventabili. Se și potrivește profilului pe care și l-a construit: unificatorul, pacificatorul.

Antena3 și PSD ar trebui să-i rămână datori. Iar datoriile se plătesc după 2017 până în 2019. PSD ar trebui să-l ajute pe șeful statului să-și îndeplinească programul politic al marilor reforme, Antena3 ar trebui să-l sprijine mediatic și, eventual, să se răfuiască cu criticii lui Iohannis.

Traian Băsescu e nevoit să joace același joc. Nemaifiind la fel de popular, dar având un partid de crescut, dă semne de apropiere de postul lui Ghiță, cel pe care l-a beștelit de câte ori a avut ocazia. ”Simpatia” a fost reciprocă. Azi nu au încotro, taberele se schimbă, se refac și alianțele.

Ne place sau nu, politica românească e tot mai dominată de pragmatism. De morală n-a fost niciodată. Și nici nu va fi.

Vor câștiga Monica Macovei și M10 din acest amalgam imoral al marilor jucători? Puțin probabil. Media nu-i bagă în seamă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.