Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce mai trăiește Tăriceanu

tariceanu

Într-un articol din 2014 deschideam, cu infinite precauții, posibilitatea ca proiectul politic al lui Tăriceanu (pe atunci PLR) sa fie viabil. Acel articol a nedumerit sincer pe multă lume. De ce vorbești de politicianul mort ca și cum ar fi viu, spuneau amicii. Între timp, PLR s-a unit cu PC devenind ALDE, domină ce va mai fi rămas din culoarul nostalgic USL dar care nu votează cu PSD și, din când în când, îl cheamă pe primul ministru să îi povestească, în plen, ce a mai făcut în viață.

Reputația lui Tăriceanu este a unui speculant politic. Și, deși limitată, această perspectivă este corectă. În definitiv, el a furat PC-ul de sub nasul lui Voiculescu, ceea ce nu a putut face nici măcar Traian Băsescu. Și a rămas constant în relații bune cu Antena 3, ceea ce nu a putut face nici măcar Victor Ponta. Și cariera sa de operator politic nu este încheiată. Dacă Traian Băsescu are niște mari probleme să construiască alianțe, Tăriceanu va putea fi revizitat, „pragmatic”, de ambele partide mari după alegeri. Da, știu, ALDE funcționează ca o stațiune de odihnă pentru personaje toxice ale politicii românești. Dar să fim serioși și să ne amintim că aceleași partide au stat la masă cu UNPR.

Ar fi însă greșit să credem că Tăriceanu este doar atât. Spre deosebire de alți lideri de partide mici și efemere, el a fost mereu preocupat de legitimitate politică și de electorat. Nu în sensul că a încercat vreodată să câștige majoritatea populației. În definitiv, vârful electoral al PNL sub el a fost de 20%. Dar preocupat să atragă măcar „niște” electorat.

Tăriceanu poate fi descris cel mai bine ca un antreprenor politic. Îmi imaginez că întâlnirile sfătuitorilor săi arată cam așa.

Reprezentantul de marketing:... și cercetările noastră arată că că noul target pentru produsele noastre este...

C. P. Tăriceanu: bun, bun, am înțeles. Și ce vrea acest electorat?

Reprezentantul de marketing: Pai asta, și asta, și asta... și mai multă demnitate în relațiile internaționale.

C. P. Tăriceanu: Excelent. Spuneți-i lui Gică de la sculărie să producă cu 45% mai multă demnitate, ca avem piață.

Cineva: Domnule președinte, nu mai avem cu ce să producem demnitate. Am consumat toată materia primă obținută în cazul Bodnariu.

C. P. Tăriceanu: Ah, da, OK. Către secretară: trece-mi, te rog în agendă să îl mai chem pe Cioloș la Parlament.

Antreprenorul este o persoană care procură resurse de acolo unde se află în abundență și le livrează unde sunt în cantitate insuficientă. Iar ALDE este în momentul de față o colecție de resurse. Are nu unul, ci doi politicieni cu oarecare notorietate. Nu una ci două platforme de comunicare (Antena 3 și tribuna Senatului). Ceva organizații locale, aduse de PC. Un sediu frumos lângă Arcul de Triumf. Niște scriitori buni de comunicate de presă. S-ar putea să fie insuficient. Dar, dacă privim performanțele trecute de supraviețuire ale președintelui Senatului,... s-ar putea să fie suficient, totuși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.