Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce medicamentele din România sunt cele mai scumpe din Europa: Gafă a Ministrului Sănătăţii

medicamente

România e printre codaşele Europei atunci când vine vorba de nivelul de trai. Nu acelaşi lucru se întâmplă atunci când vine vorba de preţuri. Medicamentele din ţara noastră sunt printre cele mai scumpe din Europa.

Citeşte şi: Oamenii premierului sar la gâtul conducerii Ministerului de Interne

Sistemul sanitar romanesc il depaseste pe cel englezesc la preturi, dar nu va ganditi ca si la servicii. Constatarea amara apare in ultimul raport al Curtii de Conturi, la finalul anchetei privind piata farmaceutica din Romania. Am ajuns sa platim in unele cazuri si cu 80 % mai mult fata de alti europeni, releva cercetarea, contestata insa de multi dintre jucatorii de pe piata medicamentelor. Pe de alta parte, raportul mai dezvaluie ca si medicii ar pune umarul la bunastarea unor producatori, indicandu-le bolnavilor ce si de unde sa cumpere. Bolnavii romani ar trebui sa cumpere Nexium, de pilda, medicament folosit in boala de reflux gastro-esofagian, din Grecia sau Austria. 51 de lei costa varianta de 10 mg, cu 60% mai putin fata de ce gasim in farmaciile de la noi. Sortis, pentru reducerea nivelului de grasimi in sange, costa 51 de lei in Romania, fata de doar 14 lei in Slovacia. Iar Sutent, folosit pentru cancerul renal, costa la noi 10 mii de lei si 8700 in Grecia. Sunt doar cateva dintre exemplele date in raportul Consiliului Concurentei, care a analizat piata medicamentelor din Romania. Din 2009, pretul tratamentelor ar trebui sa fie aliniat cu cele mai mici preturi folosite in alte 12 tari de referinta. Numai ca un ordin al ministrului Sanatatii de atunci a lasat o portita, conform ProTV.

Citește și: VIDEO Cea mai tâmpită nuntă din lume: Peste 5.000 de oameni au participat, dar rămâi interzis când afli cine au fost mirii

"Nu a fost suficient de clar daca alinierea preturilor se face in fiecare an sau o singura data. Sunt cazuri izolate in care anumite produse, intr-adevar, au un decalaj mare fata de alte preturi din UE.", spune Dan Zaharescu, director asociatia Romana a Producatorilor de Medicamente. Cu toate ca sunt scumpe, medicamentele si-au gasit mereu cumparatori in detrimentul celor mai ieftine. De ce? Consiliul concurentei crede ca medicii, "cu toate ca sunt constienti ca genericele sunt echivalente din punct de vedere terapeutic cu medicamentele originale, nu poate exista o garantie ca acestia sunt si dispusi sa le prescrie". Asta, intr-un context in care companiile care ofera medicamente originale au activitatea de marketing foarte bine dezvoltata, orientata catre medicii care dau retete. 57% dintre pacientii care merg la farmacie ar avea "lectia invatata".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.